ma di wo do vr za zo
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31
 
 
 
 
 

Orphans

theater
21.03.2024

‘Maybe there’s no good and evil. Just mistakes and not mistakes.’ - Dennis Kelly   

In zijn theatertekst Orphans (2009) vertelt Dennis Kelly een kleine geschiedenis tussen drie mensen: Helen en haar man Danny vieren thuis het nieuws dat Helen zwanger is van hun tweede kind, maar hun etentje wordt onderbroken. Helens broer Liam komt toe onder het bloed en beweert dat hij een gewonde jongen op straat heeft gevonden. Hoe meer Danny en Helen hem op de rooster leggen, hoe meer blijkt dat Liam toch niet zo onschuldig is als hij zich voordoet.  

In chaotische en levensechte dialogen die de haperende en hortende communicatie tussen mensen haast natuurgetrouw weergeven, ontrafelt Kelly minutieus een moreel dilemma. De ondoordachtzaamheid van eenieders gedrag vormt een metafoor voor een groter gesprek over racisme, discriminatie en maatschappelijke ontwrichting. Zo wordt Orphans een verontrustende reflectie over het vermogen in ons allemaal om kwaad te doen. 

STAN is een vaste naam in het Kaaiprogramma en is gekend voor hun open manier van werken – iedereen beslist over alles mee, van tekstkeuze, decor en belichting tot kostuums en affiches. In Orphans gaat STAN voor de tweede maal aan de slag met Kelly’s tekst. Waar de tekst in Move (on) (2020) nog verweven was met dans, poëzie en literatuur uit het Midden-Oosten, staat Kelly’s theatertekst zelf nu centraal.  

“Geweldig stuk. Prachtige vertolkingen. (…) tg Stan maakt er een indrukwekkende bewerking van.” – Pzazz  

text Dennis Kelly | by & with Evgenia Brendes, Jolente De Keersmaeker, Atta Nasser, Haider Al Timimi, Gustavo Vieira | light Stef Stessel | costumes Sietske Van Aerde | production STAN | co-production Kloppend Hert, Moussem, Toneelhuis, Vooruit 

 

DUUR: 60 min.
TALEN: Engels
Content warning

Deze voorstelling bevat weergaven van racisme, verbaal geweld en nepbloed.

Presented by
Kaaitheater Periferik
28€
24€
*20€
18€
12€