ma di wo do vr za zo
 
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31
 
 
 

Dag van de Maker

workshop
09.09.2023

Met de Dag van de Maker ondersteunen Circuscentrum, Dag van de Dans, detheatermaker en Het TheaterFestival kunstenaars in hun traject naar professionalisering door een dag lang de ruimte te bieden aan makers van verschillende generaties om samen te werken en expertise te delen in de vorm van het uitproberen van werk, het pitchen van een concept, e.a.. We nodigden Madonna Lenaert, Rachid Boulahrir & Dahlia Pessemiers-Benamar uit deze doe- en denkdag te cureren.

Binnen de podiumkunsten hebben dans, theater en circus elk hun eigen taal en hun eigen ontwikkeling. Het podium is hun (t)huis, maar wel één met verschillende kamers.

Op deze dag willen we de gelegenheid creëren om met elkaar aan de slag te gaan, over de verschillende disciplines heen. Om te zweten en te denken / te denken en te zweten. Elkaar te ontmoeten, te bevragen, samen uit te proberen.  Wat kunnen theatermakers leren van circusartiesten en omgekeerd? Waarin verschilt de taal van een danser van die van een acrobaat?

Nadat we vorig jaar een dag organiseerden rond going solo, ligt dit jaar accessibility in practice in het midden. Geïnspireerd door de opkomst van o.a de relaxed performance en trigger warnings  of de felbesproken performance van Justina Miles (de gebarentolk  tijdens Rihanna’s superbowloptreden) buigen we ons over hoe toegankelijkheid haar weg vindt binnen ieders artistieke praktijk, of net helemaal niet. Welke keuzes maak je als maker om je voorstelling toegankelijk(er) te maken? Hoe hebben die invloed op je maakproces? Kan je toegankelijkheid oefenen? Wat als je ervoor kiest om een ontoegankelijke voorstelling te maken?

• Circuscentrum doet veel. Van bijscholingen voor docenten tot infosessies over het circusdecreet, van circuserfgoed tot internationale projecten, van CircusMagazine tot pitchsessies voor programmatoren. Als steunpunt voor circuskunsten zijn we er voor iedereen die met circus bezig is. Als kenniscentrum worden we gedreven door nieuwsgierigheid, als platform geloven we in de kracht van uitwisseling. En als ambassadeur verspreiden we de liefde voor circus. En oh ja…we werken graag en veel samen.

• Dag van de Dans in Vlaanderen en Brussel vindt elk jaar plaats op de zaterdag vóór International Dance Day op 29 april. In het buitenland oogsten choreografen en dansers uit onze regio veel lof en waardering. Zeker Brussel, en bij uitbreiding Vlaanderen, is uitgegroeid tot een belangrijke aantrekkingspool in het internationale danslandschap. In eigen land kan de spreiding en zichtbaarheid echter veel beter. De Dag van de Dans is een uitnodiging aan het grote publiek om nader kennis te maken met de wereld van de hedendaagse dans, om zo deze kunstvorm meer bekend én bemind te maken.

• detheatermaker is een ontwikkelings- en productieplatform voor theatermakers die hun eerste stappen zetten in het professionele podiumkunstenveld. TM gaat zij aan zij met de makers aan de slag in meerjarige trajecten op maat. Dialoog, samenwerking en peer learning staan centraal. Via haar 360° begeleiding zet TM in op de zelfredzaamheid van artiesten. Zo bouwt TM mee aan het kunstenveld van de toekomst.

• Rachid Boulahrir is een kunstenaar uit Brussel van Marokkaanse afkomst. Hij is niet alleen danser maar beoefent ook tricking, een martial art. Hij heeft zijn vaardigheden opgedaan door jarenlange training en experiment met verschillende stijlen en technieken. Zijn passie voor beweging en expressie heeft hem naar verschillende podia en evenementen over de wereld gebracht, waar hij zijn unieke stijl en energie heeft laten zien. Met zijn creativiteit en vastberadenheid blijft hij zich ontwikkelen en inspireren.

• Dahlia Pessemiers Benamar studeerde aan Studio Herman Teirlinck. Sindsdien duikt Dahlia op als actrice in diverse theatergezelschappen (De Roovers, Walpurgis, het Toneelhuis, het Paleis, Action Zoo Humain, NTGent…) en werkt ze in regies van Arne Sierens, Jellie Schippers, Mannah De Pauw, Luk Perceval e.a.. Naast het podium speelt Dahlia zowel in binnen- en buitenland mee in  tv-reeksen en films. Als maker ontwikkelt ze een heel eigen parcours binnen het muziektheater. Zo richtte Dahlia Dunia vzw op waar ze haar eerste creaties ontwikkelt steeds met een gemengde cast en waarin ze verschillende talen en muziekgenres laat samensmelten. 

• Madonna Lenaert (die/hun) zal binnenkort afstuderen als Master in het Drama op het KASK & Conservatorium in Gent. Madonna maakte hun afstudeervoorstelling, DO YOU LOVE HER?, samen met de drie andere leden van het Magdalena Collectief, een feministisch dramacollectief. Daarnaast host Madonna de queer podcast Flikker Op samen met Joppe De Campeneere (die/hun) en is die verbonden aan een enkele vzw’s zoals Rekto:Verso en Larf. Hun artistieke en academische praktijk draait rond feminisme, queerness, identiteit en bevrijding.

DUUR: 480 min.
TALEN: Nederlands Engels

 

Deze activiteit is niet publiek toegankelijk. Ben jij een maker uit dans, theater, circus of een andere performatieve discipline? Stel je kandidaat voor Dag van de Maker.