ma di wo do vr za zo
 
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
 
 
 
16
 
 
 
19
 
20
 
21
 
22
 
 
 
 
26
 
27
 
28
 
 
 
 
 
 

Book launch "Toward a Transindividual Self"

conversations
20.10.2022

Vanuit een bezorgdheid over de crisis van het sociale, die samenvalt met de opkomst van het individualisme, onderzoekt Toward a Transindividual Self het performen van het individu. Een proces cruciaal voor de ontwikkeling van het ik in westerse neoliberale samenlevingen in de 21ste eeuw. Het boek benadert het individu vanuit een transdisciplinaire invalshoek waarin politieke en culturele antropologie, performance studies en dramaturgie elkaar kruisen, en stelt zo de kritische vraag: hoe wordt datgene wat mij als individu onderscheidt überhaupt gevormd? 

Voor deze boekpresentatie nodigen Ana Vujanović en Bojana Cvejić vier gasten uit: Femke Snelting, Anna Franziska Jäger, Silvia Mollicchi en Nadia Fadil. Zij zullen een passage uit het boek uitkiezen dat aanleunt bij hun eigen praktijk. Hun reacties zullen een discussie met de auteurs van het boek op gang brengen. De avond wordt gemodereerd door Tom Engels.

• Ana Vujanović is dramaturge, onderzoekster en schrijfster, gevestigd in Berlijn en Belgrado. Een belangrijk deel van haar werk is cultureel activisme en ze heeft dan ook deelgenomen aan talrijke zelforganiserende, linkse en onafhankelijke organisaties en initiatieven in zowel Belgrado, voormalig Joegoslavië, als internationaal.

• Het onderzoek van Bojana Cvejić omvat performance theorie, filosofie en dansstudies. Als dramaturge heeft ze met vele choreografen en collectieven samengewerkt aan voorstellingen en onafhankelijke zelforganiserende platforms voor artistieke productie, theorie en onderwijs in Europa en voormalig Joegoslavië. Sinds 2017 verdeelt ze haar tijd tussen Brussel, waar ze les geeft aan P.A.R.T.S., en Oslo, waar ze professor is aan de Nationale Academie voor de Kunsten.

• Femke Snelting ontwikkelt projecten op het kruispunt van publicaties, feminisme en vrije software. In verschillende constellaties werkt ze aan het herinrichten van computerpraktijken om zich te onttrekken aan de technologische monocultuur. Samen met Miriyam Aouragh, Seda Gürses en Helen Pritchard leidt ze het Institute for Technology in the Public Interest, een transversale bijeenkomst van activisten, kunstenaars, ingenieurs en theoretici. Eerstvolgende publicatie: Volumetrische Regimes: Material Cultures of Quantified Presence (met Jara Rocha, OHP, 2022).

• Anna Franziska Jäger is theatermaker, actrice en performer. In 2020 behaalde ze haar masterdiploma Drama aan de School of Arts | KASK Gent. Samen met Nathan Ooms maakte ze de voorstellingen As a matter of fiction (2018), Some Things Last A Long Time (2019), Bartlebabe (2020) en recentelijk Ambient Theatre Fury (2022), dat in december in de Kaaistudio's staat. Ze speelde mee in verschillende (kort)films, maakt deel uit van het performanceplatform Ne mosquito pas, en schrijft artikels en essays voor Etcetera en Sabzian.

• Silvia Mollicchi is onderzoeker en woont sinds kort in Brussel. Ze promoveerde aan de Universiteit van Warwick en is geïnteresseerd in de filosofie van de geest en taal. 

• Nadia Fadil werkt als Associate Professor, Programmadirecteur en Hoofd van het Departement Sociale en Culturele Antropologie aan de KU Leuven. Haar onderzoek concentreert zich op Islam in Europa (met Brussel als etnografische site), die ze zowel als levende traditie als als object van regulatie onderzoekt. Aan de hand van deze empirische vraagstelling reflecteert ze over een brede waaier aan theoretische kwesties zoals subjectiviteit en macht, ethisch zelfbeeld, het lichaam, postkolonialiteit, gouvernementaliteit, ras en secularisme.

• Tom Engels werkt als curator, redacteur, schrijver, docent en dramaturg op het snijvlak van performance en beeldende kunst. Sinds oktober 2021 is hij artistiek directeur van Grazer Kunstverein. Hij was Associate Curator van trust & confusion (2021) in Tai Kwun Contemporary, Hong Kong, in samenwerking met Xue Tan en Raimundas Malašauskas. Hij werkte samen met choreografen als Alexandra Bachzetsis tijdens documenta 14, Athene en Kassel, en Mette Ingvartsen voor steirischer herbst, Graz, alsook met Mette Edvardsen, Bryana Fritz en PRICE/Mathias Ringgenberg.

co-presentation rile* & Kaaitheater

DUUR: 120 min.
TALEN: Engels

Free entrance, but please book in advance.

Presented by
Kaaitheater rile*