ma di wo do vr za zo
 
 
 
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
 
 
14
 
 
 
 
18
 
19
 
 
 
22
 
 
24
 
25
 
26
 
27
 
 
 
 
 

moving within

a collective path of transformation

workshop
02.10.2021

Hoe kunnen we collectief verwerken wat ons diep vanbinnen raakt? Hoe kunnen we emoties als woede en rouw eer aandoen, of omgaan met gevoelens van overweldiging veroorzaakt door stress, inperkingen, conditionering of agressie? Hoe kunnen we een innerlijke kern vinden van waaruit we onze waarheid kunnen uiten?

We brengen drie helende experts samen. Tijdens hun sessies geven ze concrete instrumenten en kennis door, ontwikkeld om met stress of moeilijke emoties om te gaan. De bemiddelaars brengen zowel psycho-educatieve als lichaamsgerichte technieken aan. Die zijn gecreëerd met erkenning van de impact van onderdrukkende mechanismen die (chronische) stress kunnen veroorzaken. Dit event wil door en voorbij pijn gaan. Het wil een intieme en collectieve reis van heling en blijdschap cultiveren.

moving within is gemaakt als aanvulling op de voorstelling SPIRIT CAPITAL, the Seat of Memory van Roland Gunst_John K Cobra & Moussem. Wees welkom op zaterdag 2/10 vanaf 14:00 in de Kaaistudio’s. Deelname is gratis, maar registreer je voor één van de (niet-gemengde) offerings.

TIMELINE

14:00-16:00 – 3 offerings in 3 verschillende ruimtes
vanaf 16:00 – Get-together met DJ set van DJ Sahra

THE OFFERINGS

Het cultiveren van belichaamde zelf-compassie in postkoloniale tijden [dansstudio, 14:00 - français/English]

Deze workshop door sociaal en gezondheidspsycholoog Sumaya E.H. biedt een veilige ruimte voor wie zich identificeert als deel van de postkoloniale of etnische diaspora’s. Een introductie tot het cultiveren van een belichaamde en heftige praktijk van zelf-mededogen als instrument om met raciale en etnische stress om te gaan. Deze sessie verwelkomt zwarte mensen en mensen van kleur. 

> Schrijf je in

Hoelahoep workshop - Verbind je met je eigen vreugde [theaterzaal, 14:00 - English]

Wist jij dat onze taille een pad vormt naar bevrijding en creatie? Het is hoogtijd voor jou om dat gebied te (her)ontdekken! In de kern verlangen alle mensen ernaar zich goed te voelen. En dat is precies van de hoelahoep voor jou kan doen. Bewegingsenthousiast Rachaila gidst je liefdevol door een sessie van twee uur, waarin de hoepel je ondersteunde stretches, een gevoel van vrijheid en vooral een plezierige ervaring biedt. Deze sessie verwelkomt vrouwen en niet-binaire personen.

> Schrijf je in

Trauma: wat er in ons lichaam gebeurt als gevolg van wat ons overkwam [concertstudio, 14:00 - Nederlands]

Vanuit transcultureel perspectief geeft Miranda Ntirandekura Aerts een informatieve introductie tot de link tussen trauma, personen die in onze maatschappij het label ‘de ander’ of ‘vreemdeling’ krijgen en de impact die dat alles kan hebben op het mentale dan wel fysieke welzijn. De volgende vragen komen aan bod: wat verstaan we onder trauma? Wat doet het met ons lichaam? Wat zijn risicofactoren én beschermende factoren? En bestaan er laagdrempelige tools die ieder van ons kan inzetten? Daarnaast is er ruimte voor vragen en reflectie. Deze sessie verwelkomt zwarte mensen en mensen van kleur.

> Schrijf je in

Get-together met DJ Sahra [bar en concertstudio, 16:00]

De verschillende sessies worden simultaan georganiseerd van 14:00 tot 16:00. Nadien ben je heel welkom om een diepere band te smeden en je ervaringen met anderen te delen. Niemand minder dan DJ Sahra komt draaien! Er zal ook eten en drinken zijn!

Dit programma is een aanvulling op de voorstelling SPIRIT CAPITAL, the Seat of Memory van Roland Gunst_John K Cobra & Moussem, en is gecureerd door Johanna Couvée.

Het werd gecreëerd op basis van een samenwerking tussen ervaringsexperts, onderzoekers, sympathisanten en activisten en wil gemeenschappen van weerbaarheid en bevrijding creëren in het licht van aanhoudend postkoloniaal en patriarchaal geweld. We verwachten dat de deelnemers zich ertoe verbinden om zichzelf in dit proces te bevragen en te positioneren. Dit actieve engagement betekent niet noodzakelijk dat je veel spreekt tijdens de sessies, maar wel dat je reflectie toelaat en positie inneemt.

De facilitators

Sumaya E.H. is sociaal en gezondheidspsycholoog, met veel aandacht voor trauma (raciaal & intergenerationeel) en positieve psychologie. Ze richtte het helende collectief ‘SUHU’ op, waar ze holistische, belichaamde sessies aanbiedt, specifiek bedoeld voor uiteenlopende etnische gemeenschappen en gemeenschappen uit de diaspora. Haar hoofdbekommernis ligt in het integreren van praktijken uit EFT (Emotional Freedom Techniques), mindful zelf-compassie, krijgskunsten, dans en creatief schrijven. 
www.facebook.com/healinghubcollective

Rachaila, oprichter van de Sisterhoops community, koningin van de hoelahoep, danseres, DJ en bewegingscoach in wording; al deze titels kunnen nog lang niet vatten hoeveel passie deze dame heeft voor alles wat met muziek en creatief bewegen te maken heeft. Sinds 2020 is ze ook officieel ‘Twerk After Work’-instructeur. Ze zet dans in als middel om op een positieve manier verbinding te maken met je lichaam. 
www.sisterhoops.nl/home / www.instagram.com/sisterhoops

Miranda Ntirandekura Aerts werkt als klinisch psycholoog en psychotherapeut in Antwerpen. Na jaren werkervaring in verschillende organisaties binnen de sector van mentaal welzijn en het onderwijs richtte ze de C.I.E.R. Community op, een platform waar haar passie voor zorg, interculturaliteit, educatie en onderzoek samenkomen. Als klinisch psycholoog verdeelt ze haar tijd tussen psychotherapeutische begeleidingen in haar praktijk en het uitwerken en implementeren van lezingen, vormingen en workshops. Haar thema’s bevinden zich vaak op het kruispunt tussen mentaal welzijn, migratie en (on)recht.
www.instagram.com/cier_community

De organisatoren

Roland Gunst alias John K Cobra, is een conceptueel kunstenaar, filmmaker en muzikant van Belgisch-Congolese (D.C.R.) origine. Hij woont en werkt in België en Zuid-Afrika. In zijn films, voorstellingen en objecten experimenteert hij met hybride identiteiten en Afro-Europese verhalen, vanuit een autobiografisch perspectief en als reactie op conflicten en spanningen tussen het zwarte Afrika en het witte Westen. Hij kwam al eerder bij Kaai langs met de lecture performance De heerschappij van het Afropeanisme. Spirit Capital, zijn recentste voorstelling, maakte hij als resident bij Moussem Nomadisch Kunstencentrum.

Johanna Couvée is een Brussels-Nederlands cultuurmanager en kunstenaarscoach met een achtergrond in sociologie. Ze werkt voor Citylab, een creatieve broedplaats die talent in Brussel ondersteunt in het ontwikkelen en verbeelden van hun standpunten over een stedelijke toekomst. Ze gelooft in de kracht van de kunst voor collectieve heling, als medium om gewoonten en opvattingen te veranderen en als rijke inspiratie om naar nieuwe mogelijkheden voor sociale realiteiten toe te werken. Momenteel volgt ze een opleiding tot somatisch psycholoog en onderzoekt ze manieren om bruggen te leggen tussen therapeutische, belichaamde praktijken en collectieve actie en verantwoording naar sociale rechtvaardigheid.

Aru Lee is dichter en workshop coördinator. Hen gebruikt poëzie om mensen bewust te maken van culturele verschillen. Als dichter drukt hen hun emoties en reis als zwarte, queer Afrikaanse diaspora persoon uit door middel van persoonlijke observaties, ervaringen en feiten. Hun werk gaat over wat het betekent om op zoek te gaan naar betekenis in onszelf wanneer je opgroeit in verschillende omgevingen. Wat definieert thuis en hoe onze geestelijke gezondheid wordt beïnvloed door onze geschiedenis. Hen verkent concepten van zelfliefde door de deconstructie van alles wat geleerd is. Aru Lee leidt ook workshops rond het concept van Safer Spaces met een focus op raciale inclusie en mentale gezondheid. Hen heeft samengewerkt met verschillende culturele organisaties in het aanpakken van sociale rechtvaardigheidskwesties binnen een werk-, onderwijs-en culturele omgeving.

Dit evenement komt tot stand met de steun van Kaaitheater.

DUUR: 300 min.
TALEN: Nederlands Engels Frans