ma di wo do vr za zo
 
 
 
 
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 

How Large is a Person?

Breaking through singular ways of being and knowing

talk
debat
14.12.2021

De persoon is in de eerste plaats een idee; erover nadenken in termen van belichaming maakt deel uit van een traditie die persoonlijkheid in een bepaalde vorm dwingt. In de westerse wereld is dit een ingebeelde, weldoordachte, individuele mens van een bepaalde klasse. Deze manier van denken is niet de enige, noch de meest vruchtbare – ze verbergt de verschillende manieren van kennis die inherent zijn aan verscheidenheid.

Tijdens deze avond onderzoeken we hoe de menselijke persoonlijkheid is geconstrueerd, en hoe die kan worden gedecentreerd en uitgebreid naar verschillende manieren van zien en zijn. Door middel van kritische antropologie en wetenschapsfilosofie verkennen we de rijke epistemologische en ontologische erfenis van verschillende manieren van zijn en van kennis opbouwen. Met geweld onderdrukte de rationele, universele individu veranderlijke personen die zich bevinden op het kruispunt van verschillende manieren van zijn. Daarnaast heeft de individuele mens de collectieve en inter-soortelijke manieren van kennisopbouw verdrongen, zoals die in de wetenschappen wel blijven bestaan maar vaak niet erkend worden. Onder de pletwals van de moderniteit zullen de vele mogelijkheden voor een meer gemoedelijke toekomst verkend worden.

20:00 - Inleiding door Mihnea Tanasescu 
20:10 - Keynote Lezing door Marisol de la Cadena: ‘Runa, human but not only.’ (via Zoom)
20:40 - Presentatie van het werk van Isabelle Stengers, via een gesprek tussen Isabelle Stengers & Mihnea Tanasescu
20:50 - Q&A met Isabelle Stengers en Marisol de la Cadena, gemodereerd door Mihnea Tanasescu 
21:30 - Live music and video performance door Mandrill Kin
21:40 - Outro 

Marisol de la Cadena is Professor antropologie aan de University of California, Davis. Ze is onder andere auteur van Earth Beings. Ecologies of Practice Across Andean Worlds (2015) en Cultures of Race and Hybridity in Latin America (2011). Met Mario Blaser is ze co-redacteur A World of Many Worlds (2018) en The Uncommons (2017).

Mihnea Tanasescu is een politiek ecologist die werkt aan het departement Politieke Wetenschappen van de Vrije Universiteit Brussel. Hij werkte rond politieke representatie van natuurlijke entiteiten en natuurconservatie, restauratie en herwilderen in Europa. Hij heeft twee aankomende boeken Rights of Nature: A Critical Introduction, en Ecocene Politics.

Isabelle Stengers is emerita aan de Université Libre de Bruxelles. Nadat ze afstudeerde in de chemie keerde ze zich tot de filosofie en als doctoraatstudent werkte ze in het departement fysieke chemie van Ilya Prigogine. Haar eerste werk met Prigogine en haar proefschrift ging over het contrast tussen de conceptuele vindingrijkheid van de fysica en de stelling dat ze een algemeen wereldbeeld bieden. Hierdoor begon ze een kritiek te ontwikkelen op het model van objectiviteit dat de theoretisch-experimentele wetenschap nabootst en de divergente veelheid van de wetenschappelijke praktijk het zwijgen oplegt. Met dit perspectief opperde ze, als een onafscheidelijk politieke en culturele uitdaging, het concept van een actieve ecologie van praktijken, ingebed in een democratische, veeleisende omgeving. Haar werk als filosoof verdedigd de mogelijkheid van een speculatief, avontuurlijk constructivisme, die ze linkt aan de filosofie van Gilles Deleuze, Alfred North Whitehead en William James, alsook aan de antropologie van Bruno Latour en het SF avontuur van Donna Haraway. Enkele van haar boeken zijn: Order out of Chaos met Ilya Prigogine, The Invention of Modern ScienceCapitalist Sorcery: Breaking the Spell met Philippe Pignarre, Cosmopolitics I and II, Thinking with Whitehead en Women Who Make a Fuss met Vinciane Despret, In Catastrophic Times. Resisting the Coming Barbarism; Another Science is Possible.

Mandrill Kin is een Brusselse muzikant en beeldend kunstenaar. Zijn reeks performances getiteld Anthropocene ontwikkelt ambient en getextureerde composities die interageren met visuele tekeningen om verlies, verdriet, hopeloosheid, actie en verzet in tijden van ecologische crisis te verkennen.

 

 

part of A Series of More-Than-Human Encounters, curated by Kaaitheater & Crosstalks in dialogue with Gosie Vervloessem, Olave Nduwanje, Mihnea Tanasescu & Marialena Marouda

TALEN: Engels
ACT

€ 10 / 7 / 4

Covid Safe Ticket

Voor deze voorstellingen heb je een Covid Safe Ticket nodig. Hier vind je meer info.

Presented by
Kaaitheater VUB/Crosstalks
10€
7€
4€