ma di wo do vr za zo
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
 
 
 
 
 

Pushing for Historical Transformations

Somewhere in Between the Maghreb, Paris & Brussels

debat
online
14.01.2021

Kitchen Broadcast is een online radioshow, gecureerd door Joachim Ben Yakoub en Reem Shilleh. Deze keer schuiven Hela Yousfi, Mohamed Toukabri en Nidhal Chamekh aan tafel, om kritisch te reflecteren op postkoloniale kritieken, en om te pleiten voor historische transformaties – ergens tussen de Maghreb, Parijs en Brussel.

Precies tien jaar geleden, in december 2010, stak Tunis de wereld in brand. Van de Kasbah en Tahrir, over de Plaza del Sol en Syntagma, tot het financiële zwaartepunt in Wall Street: de hele wereld werd overspoeld door een gevoel van verontwaardiging. Terwijl vrijheidseisen vlot werden ingewilligd met cosmetische democratische hervormingen, blijft de vraag naar brood en waardigheid onbeantwoord. Het geglobaliseerde autoritarisme – aangewakkerd door politiegeweld, racisme en islamofobie – lijkt weer in opmars, ook in Europa.

In tegenstelling tot Brussel en Parijs is dekolonisatie (nog) geen metafoor in de Maghreb. Na bijna anderhalve eeuw koloniale overheersing, zes decennia van postkoloniale bezetting, en nu tien jaar opstand, klinken dekoloniale eisen er misschien achterhaald, of in het beste geval anachronistisch. De huidige heropleving van dit discours bij een diasporische minderheid getuigt echter van een mogelijke heropleving. Hoog tijd voor een diepgaand gesprek.

with Hela Yousfi, Mohamed Toukabri & Nidhal Chamekh | musical selection by Sofyann Ben Youssef | a project by The Kitchen | produced by Kaaitheater

TALEN: Arabisch Engels Frans
How to listen

On 14/01 the radio broadcast will appear on this page.