ma di wo do vr za zo
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31
 
 
 
 
 

QUE SERA SERA

HITCHCOCK TRUFFAUT CAVETT GODARD POUR QUI POUR QUOI

theater
#BigNames
#Repertoire
16—19.10.2019

Damiaan De Schrijver en Bert Haelvoet begeven zich op het domein van de film met een voorstelling die het midden houdt tussen filmquiz, knutselatelier en talkshow. Uitgangspunt is Hitchcock Truffaut, het boek waarin de Nouvelle Vague-cineast François Truffaut zijn idool Alfred Hitchcock een spervuur aan vragen voorlegt. Maar ook het interview dat de Amerikaanse journalist Dick Cavett bij Hitchcock aflegde passeert de revue. Tussendoor dagen de twee acteurs elkaar al spelend uit, proberen ze stunts te recreëren, en mag het publiek weetjes over Hitchcocks werk spuien. 

QUE SERA SERA brengt drie generaties acteurs samen. Matthias de Koning was ooit nog leermeester van Damiaan De Schrijver, en nu treedt Bert Haelvoet op zijn beurt in diens voetsporen. Net zoals Truffaut een leraar vond in Hitchcock.

 

TIJDLIJN

In 1962 wordt Alfred Hitchcock een week lang geinterviewd door François Truffaut.
In 1966 is het boek Le Cinéma selon Alfred Hitchcock eindelijk klaar.
In 1983, een jaar voor zijn dood, publiceert Truffaut de definitieve versie.
In 2000 vertelt de Belgische filmregisseur Guido Henderickx een eerste keer aan Damiaan De Schrijver waarom hij dat boek als zijn filmbijbel beschouwt. Het zaadje is geplant.
In 2015 verschijnt de documentaire Hitchcock/Truffaut waarin cineasten het belang van het boek en het werk van Hitchcock benadrukken.
In 2019 proberen Damiaan De Schrijver, Bert Haelvoet en Matthias de Koning van dit iconische naslagwerk een toneelvoorstelling te maken.

Alles begint met het gebroken ijs. In de winter van 1955 mag Truffaut – dan nog als filmcriticus – Hitchcock een eerste keer interviewen voor ‘Cahiers du cinéma’. Truffaut, cinefiel en zenuwachtig als hij is voor de ontmoeting met zijn idool, valt net daarvoor door het ijs van een dichtgevroren vijvertje. Jaren later zegt Hitchcock hierover:
“Telkens ik een whisky met ijsblokjes drink, moet ik aan u denken.”

 

De Schrijver en Haelvoet etaleren volop hun metier met veel humor houden ze het publiek bij de les. - De Standaard

Suspense and surprise - pzazz.theater

Een voorstelling die het midden houdt tussen filmquiz, knutselatelier en talkshow. - De Morgen

een voorstelling van Bert Haelvoet & Damiaan De Schrijver in samenwerking met Matthias de Koning | tekst naar o.a. Le Cinéma selon Alfred Hitchcock van François Truffaut | techniek Tim Wouters |  kostuums Elisabeth Michiels | productie tg STAN