ma di wo do vr za zo
 
 
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
 
 
 

Heleen Debruyne, Rebekka de Wit, Anousha Nzume, Joost Vandecasteele, Martijn Veerman & Simon(e) van Saarloos (mod.)

Presented by deBuren

debat
06.03.2018

In hoeverre zijn seksistische grappen een weerspiegeling van machtsverhoudingen in onze maatschappij? Is seksistische humor onschuldig of niet? Ben je een seksist als je erom lacht en zuur als je dat niet doet? Een straffe schare specialisten gaat op onderzoek tijdens een programma van lezingen, een debat en vooral… veel humor.

Programma

  • Lezing Martijn Veerman (filosoof en auteur Humorologie) over hoe humor werkt en de relatie tussen humor en moraliteit.
  • Lezing Heleen Debruyne (auteur, radiomaker en journalist) over seksisme en seksistische humor.
  • Gesprek met Anousha Nzume (schrijver, acteur en programmamaker), Joost Vandecasteele (schrijver, scenarist en komiek) en theatermaker Rebekka de Wit onder leiding van filosoof Simon(e) van Saarloos.

MARTIJN VEERMAN is filosoof, onderzoeker en publicist. Hij studeerde Wijsbegeerte aan de Universiteit van Amsterdam en schreef het boek Humorologie. Grappen maken en breken. Daarin stelt hij een ogenschijnlijk simpele vraag: wat is humor en hoe werkt het?

HELEEN DEBRUYNE is een historica, journalist en radiomaker. Ze schreef en schrijft voor Knack, De Morgen, DeWereldMorgen, cuttingedge.be en voor zichzelf. In 2016 publiceerde ze haar romandebuut De plantrekkers. Samen met Anaïs van Ertvelde maakt zij de podcast Vuile Lakens over seks en het lichaam, waaruit ook een esseybundel volgde.

SIMON(E) VAN SAARLOOS studeerde Filosofie en Literatuurwetenschap aan de Universiteit van Amsterdam en de New School in New York. Ze publiceerde literaire kritieken, interviews, essays, opiniestukken en fictie in diverse media. Met Niña Weijers organiseerde zij een ‘sekstische talkshow'. In 2015 verscheen haar pamflet Het monogame drama, in 2016 gevolgd door haar debuutroman De vrouw die.

ANOUSHA NZUME begon haar carrière als cabaretier. Ze acteert, zingt, schrijft, produceert en presenteert al ruim 20 jaar en treedt op in diverse media. Nzume schreef artikelen voor onder andere de Volkskrant, NRC Next en Esta. Begin 2017 verscheen haar boek Hallo witte mensen, waarin ze witte mensen met veel liefde en humor een spiegel voorhoudt.

REBEKKA DE WIT is schrijver en theatermaker. Na twee geprezen voorstellingen verscheen in 2015 haar debuutroman We komen nog één wonder tekort. Vanaf 2016 is ze columnist voor rekto:verso en neemt ze samen met Freek Vielen en Suzanne Grotenhuis de artistieke leiding over bij het Antwerpse theatergezelschap de Nwe Tijd. 

JOOST VANDECASTEELE is schrijver, scenarist en komiek. Hij gelooft heilig in de kracht van mengvormen. Zo werkte hij met Happy Volcano aan een literaire game en werd zijn eerste boek Hoe de wereld perfect functioneert zonder  mij omgevormd tot de televisiereeks Generatie B. Hij stond eerder in het Kaaitheaterprogramma met de voorstellingen OtakuIn Onaanvaardbare StaatAttack of the Killer Z en Habeus Corpus.

I.s.m. Heleen Debruyne, Kristien Hemmerechts & Valerie Droeven

Part of
DUUR: 90 min.
TALEN: Nederlands
Presented by
Kaaitheater deBuren