ma di wo do vr za zo
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31
 
 
 
 
 

Gavrilo Princip

theater
07—08.09.2015

Op 28 juni 1914 pleegde Gavrilo Princip met vijf vrienden een aanslag op de aartshertog Franz Ferdinand, de troonopvolger van het Habsburgse rijk. De aanslag hing van knulligheid en toeval aan elkaar, maar bleek wel het startschot van de Eerste Wereldoorlog. Pistolen haperen, granaten ontploffen niet óf te laat; het lijkt mislukt. Franz Ferdinand besluit de route van de optocht te wijzigen, iedereen wordt op de hoogte gebracht, behalve de chauffeur. Gavrilo gaat teleurgesteld en hongerig een bakker binnen. Als hij naar buiten komt, rijdt de kroonprins net voorbij. Gavrilo is te laat om zijn pistool te trekken, maar tot zijn verbazing stopt de auto verderop en komt achteruit teruggereden. Het laatste wat Franz Ferdinand ziet, is een klein mannetje met smalle schouders en een dun snorretje….

concept en spel Jeroen De Man, Maria Kraakman, Vincent Rietveld, Mara van Vlijmen en Ward Weemhoff | camera Emo Weemhoff | eindregie Marien Jongewaard geluidscompositie Remco de Jong en Florentijn Boddendijk onderzoek Czeslaw de Wijs lichtontwerp Prem Scholte Albers scenografie Juul Dekker, Sarah Nixon (assistent) kleding Bernadette Corstens  technische productie HP Hulscher techniek Sander van der Werff, Bas Brunink productie coördinatie Carry Hendriks productie Sophie van Hoorn tour begeleiding Paulien van der Avoird zakelijke leiding Marloes Marinussen, Gerard Tonen boventiteling Elly Scheele Engelse vertaling Renske Ebbers scènefotografie Sofie Knijff met speciale dank aan Mark Kraan, Anneke Sluiters, Jez Cox en Ivo Pas. 

Gavrilo Princip is een coproductie met het Holland Festival en Kaaitheater Brussel | met dank aan SNS Reaal Fonds, Ammodo, Prins Bernard Cultuurfonds, Fonds Podiumkunsten en Gemeente Utrecht.

TALEN: Nederlands