ma di wo do vr za zo
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
 
 
 
 
 

Hamlet vs Hamlet

theater
28—31.05.2014

Oog in oog met zichzelf

Guy Cassiers en Tom Lanoye zetten hun succesrijke samenwerking verder. Na Mefisto for ever, Atropa. De wraak van de vrede en Bloed & rozen. Het lied van Jeanne en Gilles, buigen ze zich nu over ‘het stuk der stukken’: Shakespeares Hamlet.

Voor zijn bewerking van Hamlet duikt Tom Lanoye in de psychologie van de adolescentie. Hamlet en Ophelia staan op de drempel van de volwassenheid. In tegenstelling tot personages als Romeo en Julia, die nog prille pubers zijn, is Hamlet oud genoeg om het machiavellisme in zijn omgeving te detecteren. Maar hij bezit nog steeds de jeugdige drang tot zuiverheid. De twijfel en verwarring die dat oplevert, leidt tot grote verlamming. Hamlet kan zijn vadermoord niet meer plegen, maar moet toezien hoe zijn moeder na de dood van zijn vader niet kiest voor hem, maar voor een ‘nieuwe’ vader, Claudius.

De ‘halfwas’ Hamlet voelt zich verpletterd, gespeeld door Abke Haring, door de wereld van de volwassenen. Zo ontstaat een personage dat weifelt tussen zelfhaat en zelfoverschatting, tussen minachting voor zichzelf en minachting voor de ‘onzuivere’ wereld. De getormenteerde monologen van Hamlet zijn hartenkreet en uitdrijving, aanklacht en bezwering tegelijk.

Hamlet raakt verstrikt in de netten van de waanzin en in die van de theatraliteit waarmee hij zichzelf ensceneert. Hij is een mens zoals wij allemaal: inconsequent, meerlagig, dubbelslachtig, ambigu. In het nastreven van zijn ambities en in het bestrijden van zijn angsten komt hij oog in oog te staan met zichzelf: Hamlet vs Hamlet.

• Cassiers regisseert deze bewerking met acteurs van Toneelhuis en Toneelgroep Amsterdam. Het is de eerste samenwerking van beide huizen in een reeks van vier, gepland tussen 2014 en 2016.

‘Genadeloze, scherpe Hamlet’ – De Standaard ****

‘Wat een schoonheid in taal, beeld en het spel van de acteurs.’ – De Volkskrant ***** 

tekst William Shakespeare | regie Guy Cassiers | bewerking Tom Lanoye | met Katelijne Damen, Abke Haring, Johan Van Assche, Marc Van Eeghem, Chris Nietvelt, Gaite Jansen, Eelco Smits, Roeland Fernhout e.a. | kostuums Tim Van Steenbergen | geluid Diederik De Cock | dramaturgie Erwin Jans | productie Toneelhuis, Toneelgroep Amsterdam