ma di wo do vr za zo
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
 
 
 
 
 

SPEECH!

performance
09—10.12.2011

Sedert Spoken World 2009 zijn Barbara Matijević en Giuseppe Chico vaste waarden in het Kaaitheaterprogramma. Vorig seizoen waren zij de headliners van ons Performatik-festival met hun trilogie Theory of a performance to come, waarvan zij op het jongste festival van Avignon twee delen speelden.

In hun werk onderzoeken zij hoe we alles – sociale en politieke items, maar ook alledaagse gebeurtenissen – ervaren als verhalen. Voor Spoken World 2011 – Powers of Speech bestelden we nieuw werk bij hen.

Matijević en Chico: ‘Een toespraak in een voorstelling kan nooit een “echte” speech zijn. Een toneelspeech wil, net als een echte speech, impact hebben op het publiek, het beïnvloeden, maar het “contrat de vérité” dat de acteur heeft met zijn publiek is van een heel andere aard dan de relatie tussen een spreker en een groep mensen of zelfs een massa in de “echte” situatie. Maar is dat waar? Kunnen we nog zeker zijn over het verschil tussen wat echt is en wat gespeeld wordt in onze super gemediatiseerde wereld waarin we omringd worden door talloze interfaces?’

Misschien is dat wel het onderwerp van Speech!, de nieuwe voorstelling van Matijević en Chico. De voorstelling bestaat uit een reeks korte speeches, uitgesproken door een aantal personages in levensechte situaties: een manager bij de 85ste verjaardag van zijn bedrijf, een professor semiotiek op een studentenbetoging, een spin doctor die het heeft over marketingtrucs, enz. 

authors Giuseppe Chico & Barbara Matijevic | produced by 1er Stratageme & de facto | support by the Croatian Ministry of culture | commissioned by Kaaitheater & Siemens Stiftung | co-production Kaaitheater, Siemens Stiftung , PACT Zollverein & Museum Zagreb