ma di wo do vr za zo
 
 
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
 
 
 

The Indian Queen

theater
muziek
14—16.05.2011

Of het nu Shakespeare is of Euripides, Jan Decorte voert het theater terug naar zijn essentie. In 2006 ensceneerde hij voor het eerst een opera: Dido & Aeneas, glashelder in zijn eenvoud en uitgepuurde structuur. Nu kiest hij opnieuw voor barokcomponist Henry Purcell. Diens Indian Queen (1695) is een ‘semi-opera’, een ‘nog-net-geen-opera’. In de aanloop naar het volledig gezongen, volgroeide genre werden gedanste of gesproken passages ingelast die later vrijwel helemaal weggelaten werden. Wat overbleef was een hoofdzakelijk gezongen libretto waarin het wedervaren van de ‘Indian Queen’, de heerseres van Mexico, en vooral van de Aztekenheld Montezuma fragmentair verteld wordt. Decorte maakt een abstractie van de complexe plot en drijft de inbreng van barokensemble B’rock een stap verder: de muzikanten worden ook ingezet als koor. Jan Decortes hang naar een bijna primitieve eenvoud sluit hier wonderwel aan bij het prille, onrijpe karakter van de vroege Engelse opera.

● In zijn enscenering kiest Decorte voor beelden die de muzikale ervaring versterken. In vergelijking met zijn Dido and Aeneas (2006) wordt het een ‘wildere’ bewerking. Zo zal het orkest ook als koor fungeren en dus een instrumentale én vocale ondersteuning aanreiken aan de vier zangers-solisten. Decortes hang naar een bijna primitieve eenvoud, sluit hier wonderwel aan bij het nog prille, onrijpe van die vroege Engelse nog-niet-opera. Zoals in Dido and Aeneas zal Sigrid Vinks opnieuw een rol spelen als ceremoniemeesteres die de taferelen aan elkaar verbindt. En ook deze keer is het barokensemble B’Rock van de partij. Frank Agsteribbe dirigeert.

De Morgen over Decortes opera Dido and Aeneas

‘Voor haast elke valkuil van dit heikele stuk heeft Decorte een oplossing gevonden, die in haar eenvoud de verwachtingen tegenspreekt en overstijgt. (…) Decorte heeft van het lamento en de dood van Dido een prachtig bidprentje gemaakt, dat de betekenis in de roos treft.’

Matinee Kadee op zondag 15 mei

Matinee Kadee, dat zijn 5 leuke kinderworkshops tijdens 5 zondagmatinees voor de ouders: terwijl u in de theaterzaal geniet van de voorstelling, nemen de kinderen de rest van het Kaaitheatergebouw in. De 4 tot 12-jarigen halen hun hart op aan uitdagende en speelse workshops; jongere broertjes of zusjes worden opgevangen in een knusse speelkamer.

De workshops zijn gratis; u dient enkel een ticket voor de voorstelling te boeken. Het aantal plaatsen voor de workshops is beperkt, op voorhand inschrijven is noodzakelijk! Bel naar 02 201 59 59 of e-mail naar tickets@kaaitheater.be

Tijdens de matinee op zondag 15 mei is er voor kinderen (4-12 jaar) een circusworkshop en voor de allerkleinsten een leuke speelkamer met oppas. Workshop en speelkamer zijn al volgeboekt.

Volledig programma op www.kaaitheater.be/matineekadee


music Henry Purcell | direction Jan Decorte | musical direction Frank Agsteribbe | music performed by B’Rock | with Hanna Bayodi (soprano), Risto Joost (contratenor), Frederik Akselberg (tenor), Håvard Stensvold (baritone), Sigrid Vinks (dance & play) | presentation Kunstenfestivaldesarts, Kaaitheater | production B’Rock (Ghent) | co-production Kunstenfestivaldesarts, Kaaitheater (Brussels), Bloet vzw (Brussels)