ma di wo do vr za zo
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31
 
 
 
 
 

Le Grand Gamelan

muziek
16.04.2008

Le Grand Gamelan is de titel van een suite die Bo Van der Werf van het jazzensemble Octurn componeerde voor een imaginaire gamelangroep, bestaande uit de acht muzikanten van Octurn en de vijf percussionisten van Ictus.

Octurn is een van de toonaangevende Belgische jazzensembles. Het collectief bouwt zijn repertoire per project op. Zo speelt het stukken van muzikanten uit de eigen rangen en geeft het carte blanche aan bevriende componisten (Frederic Rzewski, Patrick Zimmerli, Denis Pousseur...), een gebruikelijke werkwijze in de wereld van de hedendaagse muziek.

Jazzensembles en -muzikanten als Aka Moon, Steve Coleman en Octurn volharden in het aftasten van de grenzen van de tonale muziek. Steeds opnieuw ontdekken zij iets om te bewerken en te herbewerken tot een soepel materiaal waarmee opnieuw fris en monter kan geïmproviseerd worden. Aan deze tot het uiterste gedreven tonaliteit beantwoordt een gelaagde ritmiek. 

Mooie timbres, een rijk klankspectrum, cyclische en gelaagde ritmiek, percussionisten functionerend als één instrument… dat alles wordt samengevat in het woord 'gamelan'. Ondanks de integratie van enkele elementen uit het Balinees instrumentarium, moet men zich niet verwachten aan al te letterlijke verwijzingen. De geest van de 'gamelan' wordt opgeroepen door de uitgebreidere bezetting van de percussie die een ritme-harmonie-resonantie voortbrengt in de lijn van Olivier Messiaen (marimba, vibrafoon, celesta, gongs, klokkenspel, buisklokken, naast traditionele elementen uit de gamelan).