ma di wo do vr za zo
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31
 
 
 
 
 

Angels in America (het leven naakt) - deel I

theater
20.03.2008

Dromen, hallucinaties en leugens


Na de Romeinse Tragedies neemt Ivo van Hove opnieuw een groot theaterwerk onder handen, Angels in America, een theatraal tweeluik over liefde, angst en hoop. 


Amerika, tijdens het Reagan-tijdperk in de jaren tachtig. De politiek is hard en kil. Aids is de nieuwe ziekte die de homogemeenschap treft en door de aartsconservatieve regering wordt doodgezwegen. Een groep New Yorkers verschijnt ongewild in elkaars leven. Hun angsten voor het leven en de dood zoeken een uitweg in een infectie van dromen, hallucinaties en leugens. 


Angels in America is een sensitief en complex portret van een verloren generatie, die opstaat tegen een harteloze wereld. In de intimiteit van een huiskamerdrama ontvouwt zich het politieke wereldtoneel.


Van Hove over Kushners moderne klassieker: ‘Angels in America heeft alles te maken met verlies en sterven. Twee hoofdpersonages voeren letterlijk een strijd op leven en dood met de ziekte. Maar niet alleen mensen sterven, ook relaties. Verschillende personages vluchten weg in visioenen, die een soort uitlaat vormen voor hun wensen en angsten. Angels in America gaat over de mogelijkheid tot transformeren: rupsen worden vlinders, vlinders sterven en de cyclus begint opnieuw. Het is ook een ode aan het menselijk vermogen zich te adapteren, te overleven.’


Tony Kushner is een van de meest geëngageerde schrijvers in de Verenigde Staten. Hij schrijft theaterteksten en filmscenario’s (o.a. Munich van Steven Spielberg). Het tweeluik Angels in America: A Gay Fantasia on National Themes uit 1992 is een aanklacht tegen een tijdgeest waarin normen en waarden de morele basis vormen voor een beschaving die elke menselijkheid vreemd is. Kushner gelooft in het aangeboren verlangen van de mens de wereld te verbeteren, een verandering die zonder verbeelding ondenkbaar zou zijn. Voor Angels in America ontving hij de Pulitzerprijs voor het beste toneelstuk. Het is inmiddels een moderne klassieker en kreeg grote bekendheid door de, ook in Nederland uitgezonden prijswinnende miniserie met hoofdrollen voor Meryl Streep en Al Pacino.


Angels in America bestaat uit twee toneelstukken, die door de week op verschillende avonden en op de zaterdag als marathonversie worden gespeeld:


- deel 1 op donderdag 20/03
- deel 2 op vrijdag 21/03
- marathon op zaterdag 22/03
http://www.angelsinamerica.nl/


EXTRA: de personages worden ingeleid door regisseur en acteurs: bekijk de video's

a play by Tony Kushner
direction Ivo van Hove
dramaturgy Peter van Kraaij
set Jan Versweyveld
costume design Wojciech Dziedzic
with Barry Atsma, Roeland Fernhout, Marieke Heebinck, Fedja van Huêt, Hans Kesting, Hadewych Minis, Alwin Pulinckx, Eelco Smits