ma di wo do vr za zo
 
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31
 
 
 

VIDEO: Things we know we will never know

met Manuela Infante, Karen Barad, Maaike Bleeker, Diego Noguera & Andie Dushime

Video
25.04.24

In haar werk benadert Manuela Infante het meer-dan-menselijke vaak als een niet te kennen territorium, iets dat zowel extern als binnen het wezen zelf ligt. In de context van Horizon, vond een speciale namiddag plaats. Manuela nodigt een van haar grootste sterren ooit, de gerenommeerde filosoof, natuurkundige en feministisch wetenschapper Karen Barad. Samen reizen ze de grenzen van de kennis af, aan de hand van een mix van interviews, verhalen en fantasierijke verhalen.

Maaike Bleeker modereert dit gesprek en ook performers Diego Noguera en Andie Dushime sluiten mee aan. Dit gesprek vond plaats in het kader van de serie More-Than-Human Encounters, in samenwerking met VUB/Crosstalks.

• Manuela Infante Güell is een Chileense theatermaker, dramaturg, scenario-schrijver en muzikant met internationale uitstraling. Ze is gekend voor haar theatrale ensceneringen van hedendaagse theoretische vraagstukken en maakt werk dat zich op de grens bevindt tussen muziek, theater en filosofie. In 2021 presenteerden Kaaitheater en KVS samen haar voorstelling How to turn to stone.

• Karen Barad is filosoof, natuurkundige en feministisch wetenschapper. Barad is hoogleraar feministische studies, filosofie en geschiedenis van het bewustzijn aan de Universiteit van Californië in Santa Cruz. Barad had een vaste aanstelling in de natuurkunde voordat die zich op meer interdisciplinaire terreinen begaf. Die is vooral bekend vanwege hun theorie over agentieel realisme en is auteur van Meeting the Universe Halfway: Quantum Physics and the Entanglement of Matter and Meaning (Duke University Press, 2007) en talrijke artikelen op het gebied van fysica, filosofie, wetenschapsstudies, poststructuralistische theorie en feministische theorie. Hun onderzoek is ondersteund door vele onderzoeksstichtingen en de National Endowment for the Humanities.

Maaike Bleeker is hoogleraar Theater en Performance aan de Universiteit Utrecht. In haar werk combineert ze benaderingen uit de kunsten en performance met inzichten uit de filosofie, mediatheorie en cognitieve wetenschap om te bestuderen hoe mensen betekenis geven aan wat ze tegenkomen, zowel in het theater als in het dagelijks leven, en in de wetenschappelijke praktijk. Ze is directeur van het Instituut voor Cultuurwetenschappelijk Onderzoek (ICON) aan de Universiteit Utrecht en projectleider van Acting Like a Robot: Theatre as Testbed of the Robot Revolution, en Dramaturgy for Devices, twee onderzoeksprojecten op het snijvlak van theater en robotica. Ze publiceerde twee monografieën, Visuality in the Theatre (2008) en Doing Dramaturgy. Thinking Through Practice (2003) en heeft verschillende bundels ge(co-)editeerd, waaronder Performance & Phenomenology. (Routledge 2015), Transmission in Motion. The Technologizing of Dance (Routledge, 2016) en Thinking Through Theatre and Performance (Bloomsbury 2019).

co-curated Camila Marambio | support by ACT & Creative Europe Programma of the European Union