ma di wo do vr za zo
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31
 
 
 
 
 

VIDEO: Less-Than- Human

met Amanda Piña, Paz Rojo & Victoria Pérez Royo

Video
25.04.24

Het gesprek Less-than-human wil het debat op gang brengen rond de mogelijks ondergeschikte rol van mens-zijn binnen het complex van levende wezens waarmee wij mensen samenleven. Misschien is less echt more? Kunnen we levensvormen en vormen van kennis naar voor schuiven die het klassieke mensbeeld verlaten zonder er nieuwe of bijkomende vaardigheden aan toe te schrijven?  

Dit gesprek vond plaats in de context van More-than-human Encounters, in samenwerking met VUB/Crosstalks.

Victoria Pérez Royo is onderzoeker en hoogleraar podiumkunsten aan de faculteit filosofie (Unizar) en heeft over de hele wereld gedoceerd. Als lid van de onderzoeksvereniging ARTEA concipieerde en coördineerde ze onderzoekscontexten in verschillende kunstencentra zoals het Reina Sofia Museum, La Casa Encendida en Matadero (Madrid).  

Amanda Piña is een Chileens-Mexicaanse kunstenares die in Wenen en in Mexico City leeft. Ze is een erg veelzijdig kunstenaar  wier werk cirkelt rond de politieke en sociale aspecten van beweging, inheemse vormen van kennis en praktijken die de wereld vormgeven. Ook de ‘kolonisering  van de kunsten’ komt aan bod in haar werk. Tot haar artistieke tools behoren: dans- en choreografisch onderzoek, het creëren en cureren van performances, de ontwikkeling van educatieve kaders en het schrijven en redigeren van publicaties over wat zij ‘Bedreigde Menselijke Bewegingspraktijken’ noemt. Piña’s werk valt te situeren binnen de context van podiumkunsten en visuele kunsten. Haar nieuwe creatie EXÓTICA wordt begin juni geco-presenteerd door Kaaitheater op het Kunstenfestivaldesarts. 

Paz Rojo heeft een BA-diploma Choreografie van de School for New Dance Development (Amsterdam University of the Arts) en een doctoraatsdiploma Filosofie in de Schone Kunsten in Performatieve en Mediapraktijken van de Hogeschool voor de Kunsten Stockholm. Ze heeft jarenlange ervaring als docent, organisator van seminars, conferenties, lezingen en supervisor van artistieke projecten in Europese kunstprogramma's en onafhankelijke artistieke initiatieven in Europa en Latijns-Amerika.   

presented by Kaaitheater, VUB Crosstalks, Artea - Universidad de Castilla-La Mancha & La Casa Encendida