ma di wo do vr za zo
 
 
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
 
 
 

SAFE. VAN LIVE CONCERT TOT KLANKERVARING

Artikel
23.09.20

SAFE is een immersieve reis in de menselijke geest, opgebouwd als een spel tussen externe invloeden en onze eigen gefragmenteerde gedachten. Wat begint als een concert, evolueert tot een gesofisticeerd live hoorspel – een cognitieve ervaring die je bereikt via hoofdtelefoons en ‘binaural’, waar elk oor iets anders hoort.

SAFE ging in 2018 in première in de Kaaistudio's, lang voor de coronacrisis. Vandaag voelt de voorstelling van Julie Pfleiderer echter meer dan ooit actueel. De huidige pandemie zorgt voor golven van smetvrees en besmettingsangst in onze samenleving.

In Todd Haynes’ film Safe (1995) ondergaat een vrouw steeds intensere allergische aanvallen die haar leven quasi onmogelijk maken. Het is onduidelijk of ze een slachtoffer is, of een naar aandacht zoekende manipulator. In de voorstelling SAFE zoeken Pfleiderer en Ictus naar de oorzaken en problemen van onze tijd: depressie, ADHD, borderline syndroom, burn-out, en andere 21ste eeuwse aandoeningen. Is het mogelijk dat ons dagelijks leven binnen het digitale panopticum (Byung-Chul Han) gekenmerkt wordt door een hunkering naar communicatie en consumptie, zelf-vervolmaking, ego-promotie, transparantie die leidt naar een afgrond en mogelijk een globale mentale inzinking? Hoe zijn we gijzelaars geworden van onze omgeving, als de Carol Whites van vandaag, proefkonijnen voor gesofisticeerde, verborgen machtsstructuren?

Tegelijk concert en performance, vertrekt SAFE vanuit de film om een beeld te schetsen van hedendaagse hypersensitiviteit. De hedendaagse westerse wereld, net als de menselijke geest, wil verklaringen vinden voor alles. We creëren verhalen voor onszelf om te kunnen leven, zegt de schrijver Joan Didion.

Wat is een veilige plek voor jou?
Is het je huis? Een bepaalde kamer misschien?
Of een plek waar je weet dat je niet alleen bent?
Ergens waar je mensen in de ogen durft kijken?
Is het een voorspelbare plek? Waar je weet wat je kan verwachten?
Of een stille plek? Binnenin?
Een plek van vergeving?
Is veiligheid een storm? Ergens waar je apart wordt genomen? Waar je wordt uitgedaagd?
Of is het misschien een herinnering?
Wat is jouw veilige plek?

SAFE is een immersieve reis in de menselijke geest, opgebouwd als een spel tussen externe invloeden en onze eigen gefragmenteerde gedachten.
Wat begint als een concert, evolueert tot een gesofisticeerd live hoorspel – een cognitieve ervaring die je bereikt via hoofdtelefoons en ‘binaural’, waar elk oor iets anders hoort.