ma di wo do vr za zo
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
 
 
 
 
 

opnieuw opbouwen

Nieuws
29.11.21

Het programma van januari tot juni kondigt de laatste momenten aan in ons huis aan Sainctelettesquare. Al bijna dertig jaar vult Kaaitheater het met visies, bewegingen en ideeën. Maar over zes maanden valt het doek. Dan starten we met ingrijpende verbouwingswerken. Muren zullen worden afgebroken, stof zal opwaaien en er zal puin ontstaan.

Maar een bouwwerf is mooi. Het luidt vernieuwing in.

Het programma van januari tot juni kondigt de laatste momenten aan in ons huis aan Sainctelettesquare. Al bijna dertig jaar vult Kaaitheater het met visies, bewegingen en ideeën. Maar over zes maanden valt het doek. Dan starten we met ingrijpende verbouwingswerken. Muren zullen worden afgebroken, stof zal opwaaien en er zal puin ontstaan.

Maar een bouwwerf is mooi. Het luidt vernieuwing in.

Eigenlijk begonnen de verbouwingen al toen we HOW TO BE MANY? tot ons motto uitriepen. Er is meer nodig dan een oppervlakkige, nieuwe verflaag om die vraag te beantwoorden. Daarom slopen we de dragende muren en halen we scheidingswanden neer. Vastgeroeste constructies wrikken we los totdat de funderingen van gewapend beton blootliggen. Na de deconstructie van de gevestigde structuren, bouwen we alles opnieuw op. Een renovatie die minstens twee jaar in beslag zal nemen, en dat terwijl we nog niet eens een punt hebben gezet achter het verbouwen van de organisatie zelf.

Wanneer we klaar zullen zijn? Dat is voorlopig een vraagteken. Ondertussen blijven we volop in beweging. We ontwerpen nieuwe ideeën, nodigen andere mensen uit rond onze schetstafel. We proberen kleine bouwsels te bouwen. Gewoon, om te zien. Soms storten ze in met een knal. Soms blijken ze geweldige verschuivingen in zich te houden.

Afgelopen seizoen gooiden we het traditionele prijzensysteem overboord en experimenteerden we met een PAY WHAT YOU CAN-beleid. Het opende onze zaaldeuren voor mensen waarvoor de drempel anders (tijdelijk) te hoog is. De sleutel tot dit succes is de solidariteit van zij die ervoor kozen meer te betalen dan de suggestieprijs. Dankjewel!

Op het theaterpodium zijn nieuwe stemmen en gevestigde waarden te zien, naast elkaar. Samen klinken ze misschien dissonant, maar tegelijk ook zoveel boeiender. Het creëert een spanning waarvan we hopen dat je ze met plezier zal ontdekken.

Twintig procent van ons budget vertrouwen we toe aan andere Brusselse organisaties. We geven hen een plek in het programma en volledige artistieke onafhankelijkheid. Dit zorgde al voor memorabele momenten met Citylab, For All Queens! en Mothers & Daughters, en zal worden voortgezet met Moussem en Mophradat.

Tijdens de verbouwingsjaren zal ons programma worden gedragen door de vele huizen en theaters in Brussel en de Vlaamse Rand die solidair ingingen op onze voorstellen tot samenwerking. We zullen niet alleen onze relatie met hen, maar ook met jullie, ons publiek, versterken en verder leren de meerstemmigheid van Brussel te weerspiegelen. De komende twee jaar zal Kaaitheater een de-centraal, zwervend kunstencentrum zijn.

Of je de komende maanden nu afscheid wilt nemen van het Kaaitheater zoals je het tot nu toe hebt gekend, of het Kaaitheater voor het eerst wilt ontdekken, je bent meer dan welkom. Je zal ook welkom zijn op onze nomadische reizen door de stad tijdens de komende twee seizoenen, en net zo welkom wanneer hier een nieuw gebouw verrijst, een gebouw gevuld met nieuwe visies en meerdere stemmen.

Tot snel?

 

–  MARIA DOGAHE 
nieuwe programmator bij het Kaaitheater