FC Bergman, Toneelhuis, Muziektheater Transparant & Kaleidoskop [BE]

Van den vos

Van den vos
Van den vos

24.01 – 25.01.2014

Vervulling en bevrediging

Nevel hangt in dikke plakken tussen het groen. In het schaarse licht zien we de tijd voorbijgaan. Iets schiet tussen de planten door en verdwijnt weer. De mist neemt toe, vult het woud met een dicht wolkenpak, tot er niets anders meer overblijft dan een solide, witte massa. Verloren, op de tast, stapt hij door deze smog, door dit bos. Het bos dat kraakt en fluistert. Hij waadt door de varens en roept voorzichtig een naam en die klinkt als: “Vos!” en “Vos?”. En de varens fluisteren mee. En hij kan amper een hand voor ogen zien in de mist die zich als een dikke deken om hem heen plooit.  

Na radicale bewerkingen van o.a. La Divina Commedia en Het Oude Testament pakt FC Bergman deze keer een andere literatuurklassieker aan, het epische dierdicht Van den vos Reynaerde. Deze middeleeuwse volksvertelling vormt de inspiratiebron voor een voorstelling die – naar goede gewoonte – een licht werpt op de mens als fundamenteel angstig, twijfelend wezen, in zijn zoektocht naar vervulling en bevrediging constant balancerend op de rand van het ravijn dat naar de eeuwigheid leidt. Liesa Van der Aa en het Berlijnse genre-crossing Solistenensemble Kaleidoskop zetten deze zoektocht op muziek. Josse De Pauw zorgt voor woorden. Dirk Roofthooft, Viviane De Muynck en Gregory Frateur spelen mee.
 

FC Bergman perfectioneert hier al zijn eerdere onderzoek naar theater met immense ruimtes, groepen figuranten en integratie van video. In Van den vos dienen die keuzes niet hun eigen branie, maar wat ermee verteld wordt. (…) Je kan 'Van den vos' een livefilm in 3D noemen, maar het is theater zoals theater is bedoeld. Het staat te midden van de gemeenschap en bezweert haar diepere paradoxen.***** - De Standaard
 
Krankzinnig straf theater. (…) Een reeks adembenemende beelden roepen het sterkste van Castellucci op. (…) De sublieme versmelting van beeldmateriaal, live spel en de dreigende soundtrack van Kaleidoskop maken van deze Van den vos een totaalkunstwerk om helemaal in te verdwijnen. Zo zuiver, zo juist heeft FC Bergman zijn verhaal nog nooit verteld gekregen.
***** – De Morgen

 

• FC Bergman maakte furore met hun bewerking van De Thuiskomst van Harold Pinter. Ze werd bekroond met de Jong Theater Prijs op Theater Aan Zee in 2009. Daarna namen de carrières van de leden en van het collectief een hoge vlucht, nog geen vier jaar later is het collectief voor vier jaar onder dak in het Toneelhuis. Hun werk is avontuurlijk en groots. In indrukwekkende, majesteuze scènebeelden weten ze iets te vertellen over de broosheid van de mens. Vorig seizoen toonden we hun indrukwekkende Terminator Trilogy op de terreinen van Tour & Taxis.
 


van FC Bergman | muzikale compositie Liesa Van der Aa, Michael Rauter, Daniella Strasfogel - Solistenensemble Kaleidoskop | tekst Josse De Pauw | met Stef Aerts, Joé Agemans, Viviane De Muynck, Gregory Frateur, Bart Hollanders, Dirk Roofthooft, Thomas Verstraeten, Marie Vinck e.a. | live muziek Solistenensemble Kaleidoskop | kostuums An D’Huys | lichtontwerp FC Bergman i.s.m. Ken Hioco | bewegingsconsulent Ken Hioco | productie Toneelhuis, Muziektheater Transparant, Solistenensemble Kaleidoskop (DE) | in samenwerking met Stadsschouwburg Amsterdam (NL), Kaaitheater (BE ), Le Phénix - Scène nationale de Valenciennes (FR), Wiener Festwochen (AT), Operadagen Rotterdam (NL), Stichting Theaterfestival Boulevard (NL), Berliner Festspiele/Foreign Affairs (DE) | dit project wordt gefinancierd met de steun van de Europese Commissie | met dank aan Amadea, Vranckx, Floor Gres, Gavra, Agfa-Gevaert N.V

Dit project werd gefinancierd met de steun van de Europese Commissie