Grace Ellen Barkey & Needcompany [BE]

This door is too small (for a bear)

This door is too small (for a bear)
This door is too small (for a bear)

25.02 – 27.02.2010

Washy washy washy
Round and round
And makes nice sound
Never be dirty
Always be clean
That’s why we have a washing machine

Radicale poëtische beelden in een groteske wereld

‘Het is een feit dat er meer sterren zijn in het heelal dan zandkorrels in de Sahara. Stel je voor dat alles kon spreken. Wat een lawaai!  Een onaardse soundscape! Bevrijd je geest! Internationale absurditeiten, universele illusies, kosmische desoriëntatie. Dat hebben we nodig om moeder aarde te laten draaien!’ – Grace Ellen Barkey.

De voorstellingen van Grace Ellen Barkey zijn surreëel en doordrongen van absurde humor: falen in schoonheid, de tragiek van een clown, de stuntelige wreedheid van seksualiteit.  De steeds intensievere samenwerking met beeldend kunstenares Lot Lemm resulteerde in het label Lemm & Barkey. Samen zoeken zij naar radicale poëtische beelden in een groteske wereld.

Na de voorstelling op zaterdag 27/2: party met dj Lula S. Fortuna (gratis toegang, in het Kaaicafé)

Lemm&Barkey
Grace Ellen Barkey, die in 1986 samen met Jan Lauwers Needcompany oprichtte, is een vaste waarde als performer/choreografe. Sinds 1992 maakt ze haar eigen producties binnen Needcompany. Haar werk situeert zich op het grensvlak tussen theater, dans, performance en beeldende kunst. In 2004 startten Grace Ellen Barkey & Lot Lemm naar aanleiding van hun nauwe artistieke samenwerking Lemm&Barkey op: ze ontwierpen de kostuums voor De kamer van Isabella (2004) en bedachten voor Chunking en The Porcelain Project het concept, het decor en de kostuums. In 2007 creëerden zij een museale porseleinen installatie n.a.v. de voorstelling The Porcelain Project. Deze was te zien in verschillende musea, zoals Bozar (Brussel) en het Benaki museum (Athene). Vervolgens nodigde curator Luk Lambrecht hen uit voor de groepstentoonstelling I am your private dancer (2008) in het CC Strombeek, maakten zij werk voor de groepstentoonstelling Het spel van de waanzin, over gekte in film en theater (2008) van het Museum Dr. Guislain (Gent) en werden zij uitgenodigd voor de tentoonstelling Down to Earth (2009) in het luik ‘hedendaags keramiek’ door curator Hugo Meert.


concept Lemm&Barkey | choreography, direction Grace Ellen Barkey | danced by and created with Misha Downey, Julien Faure, Yumiko Funaya, Benoît Gob, Sung-Im Her, Maarten Seghers  | set and costumes Lot Lemm | music Rombout Willems, Maarten Seghers | production Needcompany | co-production pact Zollverein (Essen), Künstlerhaus Mousonturm (Frankfurt) | in collaboration with Kaaitheater | support Vlaamse Gemeenschap