Jan Lauwers & Needcompany [BE]

The blind poet

The blind poet
The blind poet

09.06 – 10.06.2017

Overwinnaars

Geschiedenis wordt steevast geschreven door de overwinnaars. Door mannen. Hoeveel leugens, toevallige ontmoetingen en accidents de parcours hebben de ons bekende geschiedenis werkelijk bepaald? Het idee voor The blind poet ontstond toen Jan Lauwers de grote moskee van Cordoba bezocht. In de Moorse periode (711-1031) was Cordoba de commerciële en culturele hoofdstad van de wereld. Vrouwen waren er machtig, atheïsme was normaal. Parijs was toen een provincienest en Karel de Grote een analfabeet.

The blind poet reist doorheen de geschiedenis via de stambomen van alle Needcompany‐leden. Eén van de voorvaderen van Jan Lauwers blijkt wapensmid te zijn ten tijde van Godfried van Bouillon en trok mee op kruisvaart. Het gezelschap stelt vast dat iedereen met iedereen ergens een verband of overeenkomst heeft. Na een internationale tournee keert The blind poet – geselecteerd voor het Theaterfestival 2016 – terug naar het Kaaitheater.

Als de geest onzeker is,
Dan wordt hij overweldigd door de wereld,
Een weke man gekust door een hoer.
Als de geest zelfzeker is geworden,
Dan is de wereld een voorname dame,
Die de streling van haar minnaars afwijst.

(Abu al‐ala al‐Ma’ari, circa 950)

 

The blind poet is een portret van een gezelschap dat als één familie lief en leed deelt op zijn dooltocht langs de wereldpodia. Tegelijk is het een vlammende kritiek op de bekrompenheid van Europa vandaag. Maar vooral, het is twee uur fantastisch, opwindend, ontroerend, grappig, tragisch theater.’ – DE MORGEN


text, directing, set design Jan Lauwers | music Maarten Seghers | with Grace Ellen Barkey, Jules Beckman, Anna Sophia Bonnema, Hans Petter Melø Dahl, Benoît Gob, Maarten Seghers, Mohamed Toukabri | costumes Lot Lemm | assistant to the director, dramaturgy Elke Janssens | production, technique Marjolein Demey, Kurt Bethuyne | sound Ditten Lerooij/Marc Combas | production Needcompany | co-production Kunstenfestivaldesarts, KunstFestSpiele Herrenhausen, FIBA– Festival Internacional de Buenos Aires, Künstlerhaus Mousonturm | with the support of the Flemish authorities

programmaboekje - programme de salle - evening programme

There's more

Maarten Seghers

O

performance muziek

O or The Challenge Of This Particular Show Was To Have Words Ending In O
O or The Challenge Of This Particular Show Was To Have Words Ending In O
CC Strombeek
do 30.03.17

Met deze performance gaat Maarten Seghers de confrontatie aan met beeldende kunstenaars, muzikanten en dansers Fritz Welch, Simon Lenski, Nicolas Field en Mohamed Toukabri. Hij schrijft voor hen een bezwerend lied over de lawaaierigheid van het troosten.