ma di wo do vr za zo
 
 
 
 
 
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
 
 
14
 
15
 
16
 
 
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31
 
 
 
 
 
 

THE SUBLIME

Festival

Het sublieme is een begrip met een lange filosofische geschiedenis. Het was vooral populair in de 18e eeuw bij filosofen als Burke, Kant en Rousseau. Ook in de Romantiek stond het centraal, vanuit een fascinatie voor de overweldigende, huiveringwekkende natuur. Maar wat moeten we vandaag met het begrip? Echte, ongerepte, almachtige natuur is er hoe langer hoe minder. En het huiveringwekkende lijkt meer te zitten in de gevaarlijke impact die de mens zelf heeft op die natuur.
Ivana Müller stelt in haar voorstelling de vraag of we stilaan afstevenen op de sublieme ervaring van ons eigen verdwijnen. Annie Dorsen vraagt zich af of er in de nieuwe, door de mens gecreëerde, eindeloze digitale ruimte ‘a new sublime’ te vinden is. En Bruno Latour stelt dat de sublieme aanblik van onze blauwe knikker vanuit de ruimte zijn initiële kracht is kwijtgespeeld – en best vervangen wordt door een blik van binnenuit.

De focus opent met een vertoning van A Philosophers Walk on the Sublime, een kortfilm van de Amerikaanse Leslie Thornton, en een gesprek tussen filosofe Miriam Rasch (auteur van Zwemmen in de oceaan: berichten uit een postdigitale wereld) en socioloog Rudi Laermans (KU Leuven).