INSIDE
In deze lecture performance reflecteren filosoof Bruno Latour en regisseur Frédérique Aït-Touati over de relatie tussen de mens en zijn omgeving. Plato’s grot mag dan geen interessante uitvalsbasis zijn voor wetenschappers, ze symboliseert wel het leven dat we leiden binnen de fragiele stratosfeer van onze aarde. Want de afgelopen jaren hebben geochemisten een heel andere planeet blootgelegd. Ze beschrijven een 'kritieke zone': de flinterdunne bovenlaag van de aardbol waarbinnen alle leven, menselijke activiteiten en hulpbronnen zich concentreren. Kunnen we onze manier om naar de aarde te kijken veranderen? Niet meer vanop verre afstand, als een blauwe knikker in de ruimte, maar van binnenuit, als een doorsnede van die kritieke zone? Wat betekent het om niet ‘op’ de aardbol te leven maar ‘erin’? Op zoek naar een antwoord ontwikkelen Bruno Latour en Frédérique Aït-Touati een reeks modellen en visuele simulaties.
• De afgelopen tien jaar hebben filosoof Bruno Latour en regisseur/onderzoeker Frédérique Aït Touati samengewerkt aan projecten op het kruispunt van wetenschap en theater. Een gedeelde interesse in het antropoceen en de heuristische en modellerende capaciteiten van het theater staan hierin telkens centraal.
Bruno Latour, the Post-Truth Philosopher, Mounts a Defense of Science - The New York Times Magazine
Over theater en het nieuwe klimaatregime - een interview met Bruno Latour en Frédérique Aït-Touati in Etcetera
Bruno Latour nous fait sentir la fragilité de notre vie sur terre - La Libre
mise-en-scène Frédérique Aït-Touati | with Bruno Latour | lighting design Rémi Godfroy | images Alexandra Arènes, Axelle Grégoire | videos Sonia Lévy | video & light creation Patrick Laffont-DeLojo | sound Eric Broitmann, supported by l’IRCAM | tour assistant Nina Ayachi
Following the performance, Bruno Latour focuses on his book Où atterir ?, which is being published in Dutch translation. In Waar kunnen we landen?, he discusses climate change in the context of neoliberal 'deregulation' and increasing inequality.