ma di wo do vr za zo
 
 
 
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
 

Song from Far Away - afgelast

theater
25—26.11.2015

Beide voorstellingen zijn afgelast omwille van het verhoogde veiligheidsniveau in Brussel. Wie een ticket kocht, wordt per e-mail gecontacteerd ivm omruilen of terugbetaling.

Een monoloog als rouwproces

Een jonge bankier (Eelco Smits) keert vanuit New York terug naar zijn geboortestad Amsterdam om er de begrafenis bij te wonen van zijn jongere broer. De dagen voor de begrafenis schrijft hij brieven. Met een toon die schommelt tussen weemoedig, opstandig en gelaten, probeert hij contact te krijgen met de broer die hij achterliet. Deze monoloog is zijn rouwproces.

De Amerikaanse singer-songwriter Mark Eitzel (van de indie rockband American Music Club) schreef speciaal voor deze voorstelling Go where the love is.

• Simon Stephens (1971) is één van Engelands meest gelauwerde hedendaagse toneelschrijvers. Hij begint zijn carrière bij het Royal Court Theatre in Londen waar hij debuteert met Bluebird in 1998. In korte tijd schrijft hij een aantal theaterteksten waarmee hij naam maakt als één van de meest talentvolle schrijvers van zijn generatie: Motortown, Pornography, Harper Regan, Wastwater en Three Kingdoms vinden steeds meer weerklank in binnen- en buitenland. Vooral in Duitsland worden zijn teksten met grote regelmaat opgevoerd. In 2007 wordt hij door Theater Heute uitgeroepen tot beste buitenlandse toneelschrijver. In 2010 schrijft hij in opdracht van Toneelgroep Amsterdam en Schauspielhaus Essen Ubu, naar het werk van Alfred Jarry. Stephens schrijft niet alleen toneelteksten maar ook luisterspelen en filmscenario’s. Zijn toneelteksten zijn vaak brutale familieportretten, diep geworteld in het sociale realisme, maar hebben ook een lyrische en optimistische toon die hem een volstrekt eigen plaats geven in de hedendaagse Engelse toneelliteratuur.

STEPHENS over Song from far away

'Aan de hand van een briefwisseling tussen twee broers wil ik hun voorbije leven reconstrueren. De brieven voeren ons meteen binnen in de intimiteit van hun relatie, hun verbondenheid maar ook de onopgeloste vragen die blijven na de dood van een naaste. Het is een tekst over verlies en het besef dat het verleden een vreemd land is dat niet meer betreden kan worden. De songs van Mark Eitzel, met wie ik al samenwerkte aan Marine Parade, passen in de intieme sfeer van familie, herinnering en afscheid.’

#bignames

van Simon Stephens | regie Ivo van Hove | met Eelco Smits | vertaling Rik van den Bos | dramaturgie Bart van den Eynde | scenografie, lichtontwerp Jan Versweyveld | muziek Mark Eitzel | productie Toneelgroep Amsterdam | coproductie Mostra Internacional de Teatro de São Paulo | particulier producent Joachim Fleury

TALEN: Nederlands