Raafat Majzoub + Nancy Naous [LB]

MOUSSEM CITIES: BEIRUT – Opening night

MOUSSEM CITIES: BEIRUT – Opening night
MOUSSEM CITIES: BEIRUT – Opening night

02.02.2017

Raafat Majzoub Opening Talk "The Farewell Chronicles"

Het werk van architect, schrijver en kunstenaar Raafat Majzoub balanceert op de grens tussen ernst en spel. Majzoub voert de werkelijkheid op tot ze zich ze zich gewonnen geeft. Voor Moussem Cities: Beirut geeft hij een lezing en toont hij gedurende twee weken een installatie.

De lezing is gebaseerd op een wekelijkse column die Majzoub schreef voor de Beiroetse krant Al-Akhbar. In de column, getiteld “The Farewell Chronicles”, gaf Majzoub zijn kijk op de stad waar hij woonde. Voor de opening van Moussem Cities schreef hij een nieuwe tekst: een introductie op Beiroet, maar ook een reflectie op het publiceren of publiek-maken in een stad als deze.


Nancy Naous The Third Circle, Variations

The Third Circle, Variations is een performance en installatie, gebaseerd op interviews die choreografe Nancy Naous afnam met islamitische intellectuelen, religieuze leiders en specialisten in islamitisch recht. Dit project onderzoekt hoe dans en muziek eruit zouden zien als ze de stellingen van de Sharia volgen.

Het is een vervolg op The third circle (gecreëerd in 2014 in samenwerking met de componist Wael Koudaih) die de richting bevraagt waarin kunst in het algemeen, en dans en muziek in het bijzonder, zouden evolueren vanuit het perspectief van de islamitische wet.

• Nancy Naous is choreografe, danseres en actrice. Voor haar is dans een manier om sociale, politieke, culturele, religieuze en psychologische thema’s aan te kaarten. Ze laat zich steeds inspireren door de actualiteit en de ontwikkelingen in de Arabische wereld. Ze volgde haar opleiding in Beiroet en Parijs. Haar eigen gezelschap heet 4120.CORPS, verwijzend naar het aantal kilometers tussen de twee steden die haar hebben gevormd.

Installatie Arabisch gesproken met Engelse en Franse titels
Voorstelling Arabisch gesproken met Nederlandse en Franse titels


EXTRA: Installatie Raafat Majzoub - "1"
Op locatie in de Ravensteingalerij

‘1’ is het tweede prototype van de “nomadische hotelkamers van The Khan”, plekken die tegelijk indringer en gastruimte zijn, generator en documentaire – broedplaatsen van Actieve Fictie. Het eerste prototype, ‘0’ is te bezoeken tot eind mei in het Massachusetts Institute of Technology in Cambridge (VS). ‘1’ wordt een toe-eigening van een publieke/private ruimte in de vorm van een installatie: een tweepersoons hotelkamer die dienst doet als luxueuze indringer, zwevend tussen de speelse, serieuze en aanstootgevende aspecten van ons bestaan hier en nu, als toeschouwer van lucide dood, migratie, xenofobe wetgeving, het uit elkaar vallen van wat ons verbindt en ontgoocheling in het huidige discours.

Majzoub verblijft in het hotel en bedient de bar en de pianohoek twee weken lang, van 2 tot 15 februari. Geïnteresseerden die willen delen in de ervaring kunnen het hotel boeken via Airbnb. De performance is discreet, niet geënsceneerd en zonder onderbreking.


The Third Circle, Variations
choreography Nancy Naous | performers Dalia Naous, Nancy Naous, Mohamed Fouad, Hanane El Dirani | music Hadi Zeidan | supertitles Nadim Bahsoun | lighting Alexandre Vincent | costumes Jörg Todtenbier | co-production All Mawred all Thaqafy, Heinrich Boell Stiftung, Mucem | with the support of CND

programmaboekje - programme de salle - evening programme

There's more

VIDEO: Raafat Majzoub

The Farewell Chronicles

VIDEO: Raafat Majzoub
VIDEO: Raafat Majzoub

Video

wo 08.02.17

Voor de opening van Moussem Cities schreef Raafat Majzoub een vervolg op zijn wekelijkse column The Farewell Chronicles voor de Beiroetse krant Al-Akhbar. In het Engels

4120 kilometer: de afstand tussen naakt en sluier

een interview met Nancy Naous in MO* magazine

4120 kilometer: de afstand tussen naakt en sluier
4120 kilometer: de afstand tussen naakt en sluier

Interview

vr 10.03.17

‘Dans en al wat met beweging te maken heeft, is in vele hoofden seksueel geladen en wordt gezien als een manier om de vleselijke lusten op te wekken. Voor mij persoonlijk is dat niet het geval’, zegt Nancy Naous. Zij vroeg islamitische geleerden hoe halal dans er zou uitzien.