Michiel Vandevelde [BE]

Ends of worlds

Ends of worlds
Ends of worlds

04.04 – 05.04.2019

Kun je iets over de toekomst zeggen, al kijkend doorheen de lens van wat voorbij is? Michiel Vandevelde onderzoekt het verleden aan de hand van de westerse moderne en hedendaagse dans, via sleutelfiguren als Isadora Duncan, Steve Paxton en Anna Halprin. Hun choreografieën kun je lezen als codes en tekens uit het verleden die de toekomst infiltreren. Maar wat als hun dans het enige is dat de mensheid overleeft? Welke ideologische restanten kun je reflecteren doorheen hun choreografieën? En hoe zouden toekomstige wezens – de ‘nieuwe mensen’ – deze materialen lezen?

Het jaar is 0.2300. De lichamen van de dansers zijn gereproduceerde homo sapiens. Het theatergebouw: een historische reconstructie. De dans: een evocatie van een voorbije ruimtetijd-constructie. In vijf speculatieve delen over het verleden, vanuit de toekomst, komt het heden onvermijdelijk aan bod. Choreografie wordt zo een vorm van sciencefiction. Tijdens deze reis doorheen de tijd krijgt dans niet alleen verkeerde representaties en weergaves, ook voorbije rampen laten van zich horen.

• Artist-in-residence Michiel Vandevelde – afgestudeerd aan PARTS en actief als choreograaf en curator bij Extra City – liet zich de voorbije jaren opmerken met een vierluik rond re-appropriatie waarin populaire dansmotieven transformeren naar iets nieuws. Drie voorstellingen daaruit stonden in het Kaaitheaterprogramma: Antithesis, Our times en Andrade.


choreography Michiel Vandevelde | dance Jara Vlaeminckx, Bryana Fritz, Amanda Barrio Charmelo & Mario Barrantes Espinoza | costume Lila John | dramaturgy Esther Severi | technique Tom Bruwier | production Disagree. vzw | co-production Kaaitheater, PACT Zollverein, Buda, Pianofabriek | international distribution Something great | financial management Klein Verzet vzw | residencies Kaaitheater, Stuk, DeSingel, PACT Zollverein, Buda, Pianofabriek | supported by De Vlaamse Overheid

programmaboekje

There's more

Michiel Vandevelde & 431

Precarious Pavilions #2 – The New Local

Precarious Pavilions #2 – The New Local
Precarious Pavilions #2 – The New Local
Muntplein / Place de la Monnaie
wo 10.10 - za 13.10.18

Met zijn Precarious Pavilions reist Kaaitheater artist-in-residence Michiel Vandevelde langs vier steden. In elke stad bouwt hij met een andere artiest aan een paviljoen, telkens rond de vraag: ‘Hoe gaan we om met ruimte en architectuur in deze onstabiele wereld?’. Voor zijn tweede paviljoen in Brussel landt choreograaf Michiel Vandevelde samen met het collectief 431 op het Muntplein.

The Political Party

Alternative Election Show

debat

Alternative Election Show
Alternative Election Show
Kaaitheater
di 30.04.19

Aan de vooravond van de Europese, Federale en regionale verkiezingen organiseert The Political Party een alternatieve verkiezingsshow die een podium geeft aan de opiniemakers van morgen. Negen jonge, progressieve stemmen gaan aan de slag met acht prangende thema's. Hoe gaan we de uitdagingen van vandaag en morgen samen te lijf?

HOE KAN JE SAMENHOREN DOORHEEN VERSCHIL?

Michiel Vandevelde in gesprek met Esther Severi over 'Ends of Worlds'

HOE KAN JE SAMENHOREN DOORHEEN VERSCHIL?
HOE KAN JE SAMENHOREN DOORHEEN VERSCHIL?

Interview

do 04.04.19

Naar aanleiding van de première van Ends of Worlds, gaan choreograaf Michiel Vandevelde en dramaturge Esther Severi in gesprek met elkaar