Maarten vanden Eynde, Femke Herregraven & Georges Senga A Series of More-Than-Human Encounters

Charging Myths

Charging Myths
Charging Myths

29.03.2023

De More-Than-Human Encounters-lezing in galerie Framer Framed is opgebouwd rond de expo Charging Myths, die de recente run op lithium in Congo als uitgangspunt neemt om technologische, sociale en mythische dimensies van wereldwijde ontginningsketens te onderzoeken. Kunstenaars en leden van het On-Trade-Off collectief Femke Herregraven, George Senga en Maarten Vanden Eynde gaan in dialoog over de veranderende narratieven (en hun tegenhangers) rond ontginningspraktijken in Manono. De kunstenaars kijken naar menselijke en andere verhoudingen die uit het ontgonnen landschap van Manono voortvloeien. Een vraag die centraal staat in hun collectieve praktijk luidt: op welke manier is technologische innovatie afhankelijk van natuurlijke grondstoffen.

• Femke Herregraven onderzoekt de machtsstructuren en relaties tussen financiële markten, internationale wetgeving, geopolitieke verhoudingen, ethiek en wereldwijde klimaatverandering. Ze maakt deze complexe zaken op verrassende manieren inzichtelijk en opent toeschouwers op speelse wijze de ogen voor onze door economie gedreven meedogenloze wereld. Herregraven maakt deel uit van TRADE-OFF, een experimenteel onderzoeksproject naar lithium.  

• Georges Senga is a photographer. He develops his photographic work around history and the narratives revealed by "memory, identity and heritage", illuminating our actions and the present. Three of his projects explore memory, looking for the resonances that people, their facts and their objects leave behind, and the resilience of memory in his country, Congo. Georges Senga is part of the artistic dynamic of the city of Lubumbashi at the Picha art centre in DR Congo and at the Photo Market and Phototools workshop in Johannesburg, South Africa. His work has been exhibited internationally in institutions; in 2021 he developed a project at the Villa Medici.

• Maarten Vanden Eynde is kunstenaar en medeoprichter van het Brusselse kunstinitiatief Enough Room for Space. Zijn praktijk vertrekt vanuit langdurige onderzoeksprojecten rond sociale en politiek relevante onderwerpen zoals post-industrialisering, kapitalisme en ecologie. Zijn werk bevindt zich precies op het snijvlak tussen het verleden en de toekomst en laveert tussen de toekomst van gisteren en de geschiedenis van morgen. Momenteel onderzoekt hij de invloed van de trans-Atlantische handel (vb. in grondstoffen als rubber, olie, ivoor, koper, katoen en uranium) op evolutie en vooruitgang, het ontstaan van naties en andere mondiale machtsstructuren.


presented by Kaaitheater, VUB Crosstalks, Framer Framed

There's more

Chiara Bersani & Giulia Traversi

Everybody is in need of care

conversations

Everybody is in need of care
Everybody is in need of care
Online
wo 07.06.23

Kunstenaar Chiara Bersani en curator en producent Giulia Traversi werken al bijna tien jaar samen. Een groot deel van hun tijd brachten ze door met care work op basis van wederzijdse afhankelijkheid. Aan de hand van méér-dan-menselijke en intersectionele feministische opvattingen rond zorg zullen Chiara en Giulia een discussie op gang brengen over de vele vragen die hun gezamenlijke care work heeft opgeroepen.

Amanda Piña, Paz Rojo & Victoria Pérez Royo

Less-than-human

conversations

Less-than-human
Less-than-human
Online
vr 05.05.23

Het decentraliseren van de klassiek-westerse condition humaine is de common ground in de uiteenlopende (artistieke) praktijken van kunstenaars en onderzoekers Amanda Piña, Paz Rojo, and Victoria Pérez Royo. In plaats van nog meer eigenschappen toe te schrijven aan mens-zijn gaan ze moedig op zoek naar het het minder-dan-menselijke, het less-than-human

Manuela Infante

Things we know we will never know

conversations

Things we know we will never know
Things we know we will never know
KVS TOP
za 14.10.23

Er is een plek waar menselijke kennis nooit bij kan. De horizon markeert de grens. Maar ook in ons lichaam, onze psyche, onze biografie en onze geschiedenis ligt een eindpunt. Things we know we will never know kijkt naar de Horizon als een zich uitstrekkende, veranderende grens en onderzoekt de verbinding tussen 'het onbekende daarbuiten' en 'het onbekende hierbinnen'. Het wordt een avond om te spreken over de dingen waarvan we weten dat we ze nooit zullen weten.