Trajal Harrell [US] presented by Kaaitheater

CAEN AMOUR

CAEN AMOUR
CAEN AMOUR

31.03 – 01.04.2017

Voorloper van vaudeville en striptease

Geschiedenis is altijd deels fictie. Vanuit deze premisse en met veel historische verbeelding herinterpreteert de Amerikaanse choreograaf Trajal Harrell onze verledens. In eerder werk liet hij postmoderne dans de dialoog aangaan met de New Yorkse voguing-scene. Deze keer installeert hij een ontmoeting tussen pionier van de vroegmoderne dans Loïe Fuller, butoh-grondlegger Tatsumi Hijikata, en Comme des Garçons-oprichtster Rei Kawakubo. Ook introduceert hij de hoochie coochie-shows. Deze verleidelijke buikdansspektakels in Oosterse jurken doken op tijdens de wereldexpo in Chicago (1893), als voorlopers van vaudeville en striptease.

Harrell kiest voor deze buitenbeentjes tussen dans en entertainment in. Veelal zijn ze vergeten – of in het hokje beland van wat anders, vrouwelijk, of exotisch is. CAEN AMOUR bevrijdt ze van een vastliggende identiteit door ze voortdurend te laten transformeren. Kleding eist een centrale rol op. Eerder dan de stoffen te dragen, drukken de spelers ze tegen hun lichaam en manipuleren ze de vorm. Ze creëren een zinnenprikkelende herinterpretatie van butoh-crossdressing, hoochie coochie-striptease en het wervelende drapage-spel van Loïe Fuller. De set staat als een installatie in het midden van de ruimte, met initieel een duidelijke front- en backstage: de hoochie en coochie-kant. Geleidelijk vervagen die grenzen tussen publiek en privaat, tussen danser en kijker.

• Trajal Harrell staat met zijn performances zowel in theaters als musea. In mei 2016 beëindigde hij een tweejarige residentie in het MoMA (New York). In het Kaaitheater  toonde hij al (M)imosa, Antigone Sr. en een samenwerking met kunstenares Sarah Sze in Performatik13.

Slim theater verpakt in wat een simpele modeshow lijkt. - de Volkskrant


choreography Trajal Harrell | dancers Trajal Harrell, Thibault Lac, Perle Palombe, Ondrej Vidlar + guest performer | lighting design Sylvain Rausa | set design Jean Stephan Kiss | sountrack Trajal Harrell | costumes Trajal Harrell and the performers | dramaturgy Sara Jansen | co-production Kampnagel (Hamburg), Festival Avignon, Theater Freiburg, Arsenic (Lausanne), Gessnerallee (Zurich), ICA Boston, Kaaitheater (Brussels), Productiehuis Rotterdam | major funding support has also been provided by Tanzfond Erbe