Jan Decorte, de Roovers & Kaaitheater [BE]

Bakchai

Bakchai
Bakchai

07.01 – 22.05.2010

feestelijke dernière

Auteur-regisseur-acteur Jan Decorte wordt 60! Dat vieren we met de dernière van zijn meest recente productie Bakchai. Sinds de creatie op 8 januari 2010 kende deze voorstelling, gebaseerd op Euripides’ Bacchanten, een zeer succesvolle tournee in Vlaanderen en Nederland. Net als het in 2008 gecreëerde Wintervögelchen, is Bakchai theater in zijn brute,  primitieve staat: het theater waar Jan Decorte al veertig jaar naar op zoek is.

In de loop van zijn parcours resulteerde die zoektocht in zeer uiteenlopende vormen, genres, stijlen. Hij schreef mystiek-barokke theaterteksten, regisseerde met ijzeren hand grote klassieke stukken van Hebbel, Goethe, Shakespeare maar ook van Heiner Müller. Hij maakte performances avant la lettre, schreef en ensceneerde slapstickkomedies en realiseerde een hele reeks van in een zeer eigen ‘kindlijk’ idioom gestelde verdichtingen/bewerkingen van stukken van Shakespeare, Tsjechov, Büchner, Sofokles…. maakte van Dido en Aeneas van Purcell een pareltje van een opera, ensceneerde zijn Rare Works, enkele in waanzin geschreven teksten waaronder het beklijvende Dieu et les esprits vivants…

Het artistieke werk van Jan Decorte is onlosmakelijk met zijn persoonlijke leven verbonden: een intens leven, met hoge toppen en diepe dalen waaruit hij telkens met ongeschonden creativiteit weer naar boven kroop. ‘Je suis en délire tragique, comique et vraiment tout à la fois’. De grote kracht van Decorte ligt in het feit dat hij zichzelf doorheen al die jaren telkens opnieuw wist te transformeren tot een nieuw iemand en tegelijkertijd toch altijd aan zichzelve gelijk blijft. Zijn werk is van onschatbare betekenis voor het Vlaamse theater. Hij oefende en oefent nog steeds zeer veel invloed uit, maar toch is hij nooit ‘in het systeem’ gestapt. He did/does it his way. Chapeau! En een gelukkige verjaardag, Jan.

Na de voorstelling presenteert het bibliofiele genootschap Literarte zijn
nieuwste uitgave: Zeg hé, drie brieven van Jan Decorte aan zijn
petekind
. Johan Daenen maakte er zes schilderijen bij. Van deze
genummerde en gesigneerde editie zijn 45 exemplaren te koop aan € 65
(leden Literarte € 45). www.literarte.be

Jan Decorte was te gast bij Phara (5.01.2010), klik hier om het fragment te bekijken.

Special over Jan Decorte op Cobra.be >>text Jan Decorte | with Jan Decorte, Sigrid Vinks, Sara de Bosschere, Benny Claessens | scenography Jan Decorte, Johan Daenen | costumes Jan Decorte, Sigrid Vinks, Sophie D’Hoore | light Jan Decorte, Luc Schaltin (Kaaitheater) | production Bloet vzw (Brussels), Kaaitheater, De Roovers (Antwerp)