Sectordag: Cripping the Space
16%-24% van de bevolking heeft een beperking.
Die groep wordt momenteel onvoldoende gerepresenteerd in de huidige kunstensector.
Hoe werk je als kunstenaar of als organisatie op een duurzame manier aan toegankelijkheid, zowel op de werkplek als binnen de creatie van een voorstelling? Waarom is het belangrijk om werk van/over handicap te faciliteren? Waar begin je en wat komt daar allemaal bij kijken?
Cruciale vragen waar we op deze dag praktijkgerichte antwoorden op proberen te bieden. Internationale sprekers als onder andere Kaite O’Reilly komen ons inspireren met wijze woorden. Cripping the Space stelt hun charter voor aan de sector. We eten samen en bieden infosessies vormgegeven door Cultuurloket.
TIJDSPAD — onder voorbehoud —
10:30 – 10:00 Inloop met koffie
11:00 – 12:00 Keynote Kaite O’Reilly
12:00 – 12:30 Q&A
12:30 – 13:30 Lunch
13:30 – 14:00 Presentatie Charter
14:00 – 14:30 Q&A
14:30 – 15:30 Een infosessie over artiesten aanwerven in een cultuurorganisatie
15:30 – 16:30 Een infosessie over financiering voor meer toegankelijke culturele organisaties en activiteiten
Infosessie: artiesten aanwerven in een cultuurorganisatie
Als culturele organisatie krijg je te maken met diverse artiesten: iedereen legde een ander parcours af om tot bij jouw organisatie te komen. Je moet niet alleen rekening houden met dat parcours, maar ook met diverse achtergronden en met hun statuut. We bekijken in deze sessie onder meer waar je rekening mee moet houden wanneer je een artiest wilt vergoeden voor zijn/haar/hun prestatie en de manier van vergoeden in combinatie met het type inkomsten die zij mogelijk al ontvangen (zoals een inkomensvervangende tegemoetkoming, uitkering, kunstwerkuitkering, leefloon, etc.).
Infosessie: financiering voor meer toegankelijke culturele organisaties en activiteiten
Het toegankelijker maken van jouw werkplek, organisatie en culturele activiteiten vraagt een extra investering. Tijdens deze infosessie willen we culturele organisaties helpen bij het verkrijgen van inzichten in extra financieringsmogelijkheden en strategieën om hun werking toegankelijker te maken voor mensen met een beperking.
In samenwerking met Het TheaterFestival, Kunstenpunt, Kunstencentrum VIERNULVIER, Cultuurloket, Les Halles de Schaerbeek, Lasso & DE SINGEL
• Kaite O’Reilly is een toneelschrijfster en theatermaakster uit het Verenigd Koninkrijk die internationaal werkt op het gebied van kunst en cultuur voor gehandicapten en de zogenaamde ‘mainstream’ cultuur. Haar bekroonde toneelstukken en voorstellingen zijn vernieuwend qua vorm, esthetiek en inhoud, en experimenteren vaak met wat zij noemt ‘alternatieve dramaturgieën vanuit een d/doof en gehandicapt perspectief’ (ingebedde audio-beschrijving, tweetaligheid met gesproken/visuele talen, enz.)
Als zelfidentificerende ‘crip’ en gehandicaptenkunstenaar heeft ze onder meer de Ted Hughes Award for New Works in Poetry (Persians, National Theatre Wales), de Peggy Ramsay Award (Yard, Bush Theatre, Theatre-Wales Award (peeling, Graeae Theatre Company) gewonnen. Haar veelgeprezen toneelstukken over verschil en handicap Atypical Plays for Atypical Actors zijn gepubliceerd door Oberon.
Ze werkt samen met Phillip Zarrilli van The Llanarth Group, die Cosy (2016) regisseerde, en de 9 Fridas (met Mobius Strip Theatre, Taiwan, in samenwerking met Hong Kong Repertory Company, 2014/2016). Met Zarrilli en Jo Shapland co-creëerde ze Told by the Wind voor The Llanarth Group, dat uitgebreid heeft getoerd (Evora Festival, Portugal; Grotowski Instituut, Polen; Dance Center, Chicago, VS; Theatre Babylon, Tokyo, Japan). Dit danstheater van 60 minuten verkent de esthetiek van Quietude en is beschikbaar voor verdere tournees.
Als fellow van het internationale onderzoekscentrum ‘Interweaving Performance Cultures’ aan de Freie Universitat in Berlijn, reflecteert ze op haar praktijk en onderzoekt ze hoe specifieke doven- en gehandicaptenculturen werken met, tegen en/of in oppositie met ‘mainstream’ of ‘dominante’ culturele paradigma’s. Ze is beschermvrouwe van Disability Arts Cymru en DaDa (Disability arts Deaf arts), en redactrice van ‘FACE ON: Disability Arts in Ireland and Beyond” (Arts Disability Ireland).
Gratis mits reservatie
Reserveer hier
*We werken met crip time: mensen mogen naar hun noden binnen en buiten lopen.
*Kinderopvang: we voorzien kinderopvang, activiteiten en lekkers voor je kinderen zodat jij in alle rust kan deelnemen.
*De hele locatie is rolstoeltoegankelijk vanaf de hoofdingang. Ook de toiletten zijn rolstoeltoegankelijk.