ma di wo do vr za zo
 
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31
 
 
 

Paris was a Woman

theater
12—13.09.2023

In Paris was a Woman vieren Bibi van Lieshout en Khalid Koujili El Yakoubi de onderbelichte queer geschiedenis van Parijs en van henzelf. In de jaren 20 van de vorige eeuw vinden ze dappere vrouwen terug als Djuna Barnes, Gisèle Freund en Ada ‘Bricktop’ Smith die in hun tijd onconventioneel kiezen voor de liefde en de kunst. De makers laten zich inspireren door de Parijse jaren 50 aan de hand van het fotoboek Les amies de place Blanche van Christer Strömholm die intieme portretten maakte van vrouwen met een trans achtergrond. Bibi en Khalid vragen zich af hoe fragiel onze bevochten vrijheden zijn door het Parijse nachtleven opnieuw tot leven te dansen. In een ode aan deze pioniers vieren zij boven alles ook hun eigen queer bestaan en transformeren zij als fluïde vlinders van de nacht.

Khalid Koujili El Yakoubi (he/him) is acteur en theatermaker. Hij studeerde af aan het KASK Gent met de voorstelling Don’t make it about you waarin hij op zoek gaat naar de representatie van ‘de ander’ in het Westers theater. Khalid maakte deel uit van de Montignards#5 en speelde onder andere in Vlaemsch (Chez Moi) van Sidi Larbi Cherkaoui.


Bibi van Lieshout (she/her) is actrice en theatermaakster. Ze studeerde aan de Koningstheateracademie in ‘s Hertogenbosch (NL) en studeerde in 2020 af aan het RITCS in Brussel. Ze werkte inmiddels als maker en speler voor verschillende theaters als Bronks, Theater Antigone, hetpaleis en Théâtre L’Aria (Corsica).

concept en spel Khalid Koujili El Yakoubi & Bibi van Lieshout | kostuum Hannah Brugge & Louis Verlinde | scenografie en techniek Gilles Pollak | spelcoach Stephanie Louwrier | productie Ruth Vanreusel | geluid Marie De Broeck & Jelle Bruinsma | met dank aan Malique Fye, Nilay Ceber, Kopano Maroga & Kirsten van Teijn | coproductie Monty, Toneelhuis, Kunstenwerkplaats, Het TheaterFestival | met de steun van Campo, Het Bos, De Grote Post, de Brakke Grond & Vlaamse Overheid

DUUR: 60 min.
TALEN: Arabisch Frans Nederlands Engels

TICKETS: € 18 / € 16 / € 14 / € 10