ma di wo do vr za zo
 
 
 
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31
 

AN(A)KARA 

performance
21.10.2022

Duik in het IT'S EXTRA programma

Welkom in AN(A)KARA, een ontaarde utopie, het startschot van een tijdreis. AN(A)KARA is een sci-fi TV variety show, gemodereerd door Gucci Chunk. Een show die voortdurend laveert tussen Oriëntalisme en Westoxificatie en waarin de inhoudelijke focus ligt op het late modernisme in Turkije met speciale aandacht voor de stad Ankara. De performance onderzoekt de ondergang en het verval van een denkbeeldige maatschappij met verwijzingen naar absurditeiten uit het echte leven: denk aan nationalistische propagandamiddelen zoals monumentale standbeelden en de ideologische ochtendshows op de nationale Turkse televisie.

Göksu Kunak onderzoekt ook de verschuiving van tijdsbegrippen en de spanning die deze conceptuele shift veroorzaakt: van kısmet, het idee dat het lot iemands pad bepaalt, naar het razendsnelle tempo van het neoliberalisme. AN(A)KARA speelt in op de manier waarop moderne samenlevingen worden geconstrueerd en op de verliezen die hiermee gepaard gaan. In AN(A)KARA duiken herinneringen en de twijfels van een moslimkind op in de vorm van stemmen en objecten die direct uit de jaren tachtig en negentig van de vorige eeuw stammen. De voorstelling geeft een overzicht van het markante laat-moderne tijdsgewricht in de recente Turkse geschiedenis maar tegelijk stelt Göksu Kunak de clichés over het Oosten en het Westen – en de tegenstellingen ertussen – aan de kaak en richt de aandacht op de altijd aanwezige (zelf)censuur.  

• Göksu Kunak (Ankara, 1985) is schrijver, performer en theatermaker woonachtig in Berlijn. Göksu’s werk vestigt de aandacht op de problematiek van heteropatriarchale structuren, op oriëntalisme en auto-oriëntalisering maar ook op ‘Oosterse mannelijkheid’ en de verwevenheid van die mannelijkheid met staatsbestuur. Göksu maakt hiervoor veelvuldig gebruik van queer methodologieën en hybride teksten.

presented by Kaaitheater

concept, performance, installation, costume and sound Göksu Kunak | dramaturgy Isabel Gatzke | light design Annegret Schalke | stage design Julian Weber | production Nara Virgens / Florian Greß | sound mastering Laure M. Hiendl | documentation Ethan Folk | special thanks to Mateusz Szymanówka and Övül Ö. Durmuşoğlu | production Göksu Kunak | coproduction SOPHIENSÆLE | funded by the Senate Department for Culture and Europe

DUUR: 60 min.
TALEN: Engels

€ 22/19/16*/13/10

Dinner time

Van 19:00 tot 20:30 serveert Yala Na’akoul een buffet met traditionele gerechten uit de Levant, op basis van lokale seizoensproducten.

Presented by
Kaaitheater Senatverwaltung fur Kultur und Europa
22€
19€
16*€
13€
10€