ma di wo do vr za zo
 
 
 
 
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 

On Race, Species and Becoming Human

talk
online
25.03.2021

A Series of More-Than-Human Encounters #4. In het kader van de Internationale Dag tegen Racisme zoomt Zakiyyah Iman Jackson in op de complexe relaties tussen afkomst, soort en het idee van 'de mens'. In haar boek Becoming Human: Matter and Meaning in an Antiblack World, vertrekt ze vanuit belangrijke Afrikaans-Amerikaanse, Afrikaanse en Caribische literaire teksten. Ze legt uit hoe deze teksten zijnsopvattingen blootleggen die het mens-dier onderscheid teniet doet. En laat dit onderscheid nu net de raciale logica zijn waarin het westerse denken keer op keer vervalt. In tegenstelling tot de meeste onderzoekers binnen de black studies trekt Jackson de emancipatorische kracht van 'humanisering' in twijfel. In plaats daarvan wendt ze zich tot schrijvers als Sylvia Wynter, Audre Lorde, Octavia Butler en anderen. Ze gebruikt hun werk om een nieuw begrip van het mens-zijn te schetsen, als een tegengif tegen racialisering. Het is een mens-zijn dat niet berust op dierlijke abjectie, en dat evenmin vereist om als 'echte mens' te worden herkend binnen het liberale humanisme.

PROGRAMMA
20:00   Introductie door Tundé Adefioye
20:10   Zakiyyah Iman Jackson: Architectures of the Flesh
20:40   Q&A met het publiek, gemodereerd door Tundé Adefioye
21:10   Afsluitend woord door Tundé Adefioye
21:30   Einde

Zakiyyah Iman Jackson is assistent-professor Engels aan de University of Southern California. In haar onderzoek verkent ze de literaire en figuratieve aspecten van het westerse filosofische en wetenschappelijke discours, en onderzoekt ze de betrokkenheid van Afrikaanse diasporische literatuur en visuele cultuur bij de historische overwegingen, kennisclaims en retoriek van westerse wetenschap en filosofie. Jackson promoveerde aan de Universiteit van Californië, Berkeley.

Tundé Adefioye is dramaturg en docent podiumkunsten. Hij is Nigeriaans-Amerikaans en leeft in België. Hij was medeoprichter van het jongerenplatform Urban Woorden, en werd bekroond met de Cultuurprijs voor cultuureducatie van de Vlaamse overheid. Van 2016 tot 2020 werkte hij als stadsdramaturg voor de KVS. In 2020 was hij co-redacteur van het VUB Poincaré boek Migratie, Gelijkheid & Racisme.

A Series of More-Than-Human Encounters is a presentation by VUB Crosstalks & Kaaitheater | curated by Kaaitheater and VUB Crosstalks in dialogue with Olave Nduwanje, Mathieu Charles, Mariska Jung, David Weber-Krebs and Geertrui Cazaux.

DUUR: 90 min.
TALEN: Engels
ACT
pay what you can

Online lezingenprogramma’s vergen veel zorg en voorbereiding, en sprekers en moderatoren verdienen een correct loon. De inkomsten van jouw ticket maken dit mee mogelijk, en zorgen ervoor dat we  – een maand na datum – ondertitelde en afgewerkte video’s gratis ter beschikking stellen. 

Daarom: betaal wat je kan. Grote dank voor je steun van € 5 of € 10. Laat je financiële situatie je dat niet toe? Dan reserveer je een gratis ticket, no questions asked.

Presented by
Kaaitheater VUB/Crosstalks