Paris
Stel je solidariteit in vraag
Vanuit het perspectief van de immigrant portretteert Ivo Dimchev Parijs als een dubbelzinnige stad: open en gesloten tegelijkertijd. Zeker in de 20ste eeuw is Parijs een toevluchtsoord geweest voor talloze mensen die nergens anders terecht konden – zowel politieke en economische vluchtelingen als kunstenaars en intellectuelen vonden er refuge. Volgens sociologen telde de Franse hoofdstad in de jaren 1980 meer immigranten dan eender welke Europese metropolis. De keerzijde is dat net die groeiende groep te maken krijgt met onderbetaalde jobs, sociale vernedering en racisme. Ook kunstenaars ontsnappen daar niet aan. Parijs trekt aan, als een modern Babylon, maar meer nog dan spraakverwarring ontstaat er een diepe identiteitsverwarring. Kunstenaars werken er evengoed als taxichauffeur of straatveger, ofwel worden ze uitgesloten van het maatschappelijke leven.
Performer Christian Bakalov geeft op beklijvende wijze een impressie van de ervaring van de kunstenaar-immigrant. Eindeloze vernedering en sociale uitsluiting leiden tot woede en bitterheid. De overtuigende performance van Bakalov doet het publiek vragen stellen naar zijn eigen gevoel van empathie en solidariteit.
#toughtheater #diy #international
concept, text & choreography Ivo Dimchev | performed by Christian Bakalov | original music Ivo Dimchev | production twinroom, M.A.C, Humarts Foundation (Sofia) | co-production Laboratorium/Jan Fabre, Dasarts (Amsterdam), 100DD, La Vilette (Paris)