De brievenschrijver/Letter home
Een man vlucht te voet voor een oorlog
Tijdens WOI deserteerde de overgrootvader van theatermaker Simon Allemeersch. Hij vluchtte te voet naar Nederland waar hij uiteindelijk vier jaar lang gevangen zat hij in het soldatenkamp van Zeist. Hij volgde er een opleiding tot machinist en verdiende zijn kost als brievenschrijver voor medegevangenen die via hem contact konden houden met familie en geliefden aan het thuisfront.
Samen met een groep spelers, makers en muzikanten uit de entourage van Globe Aroma gaat Simon Allemeersch aan de slag om dit verhaal te reconstrueren. De persoonlijke geschiedenis blijkt een tot op vandaag universeel verhaal te vertellen: een man vlucht te voet voor een oorlog, overleeft in een kamp van vluchtelingen en wacht er op het onzekere einde van die oorlog.
De overgrootvader van Simon is ondertussen al lang dood maar het oude soldatenkamp staat er nog en is nu een asielcentrum waar het wemelt van deze verhalen. Allemeersch en Globe Aroma draaien hier een kleine documentaire en verweven deze hedendaagse verhalen in een beeldende voorstelling rond de figuur en de fantasie van de brievenschrijver.
• Simon Allemeersch (1980) studeerde Germaanse Talen aan de KU Leuven en volgde daarna de regieopleiding aan het Rits in Brussel. Met zijn bejubelde voorstelling RABOT 4-358 over de Rabottorens in Gent en de documentaire voorstelling Tweekerkenstraat 81 Rue des deux églises tijdens Tok Toc Knock bewees hij al buiten de lijntjes van het theater te kunnen kleuren en zijn plan te trekken met nieuwe vormen en nieuwe spelers.
#newyoung
acteurs/ comédiens/ actors Issouf, Conté, Jacques, Mohammed, Hein, José, Mouhamadou, Georgette, Lise, Jeannine, Juliette, Luce, Nicole, Souhil, Jens, Jawad, Simon | muziek/ musique/ music Jacques, Souhil, Hein | tekst/ texte/ text Jan Allemeersch, Simon Allemeersch, acteurs/ comédiens/ actors (impro & brieven/ lettres/ letters) | kostuum/ costume Ann Weckx, Lieve Meeussen | decor/ décor/ set Kito, Mohammed, Erik, Simon | dramaturgie/ dramaturgie/dramaturgy Lola Chuniau, An Van den Bergh | productie/ production Globe Aroma | coproductie/ coproduction/ co-production Kaaitheater, Theater Frascati Amsterdam | dank/ merci/ thanks Lucinda Ra, familie Allemeersch, De Werf Brugge, Het Huis Utrecht, Theaterhuis Aluin Utrecht, Cyclo, Paul van Brakel & het Nationaal Militair Museum Nederland, KVS… | steun/ soutien/ support Vlaamse Overheid, Vlaamse Gemeenschapscommissie, Erfgoed Brussel, Beste Buren