Forum of Alternatives: Agro-biodiversity
Kom en ontdek alternatieven die reeds bestaan. Veerkrachtige voedselsystemen zijn immers zoveel meer dan het achterwege laten van genetische manipulatie, chemische bestrijdingsmiddelen en kunstmest. Agro-ecologie is gestoeld op de kracht van de natuur en op collectieve intelligentie. Ontmoet zaadveredelaars, bodemverzorgers, boeren en koks en verken mee de paden voor een agro-ecologische toekomst.
Programma:
15:00 - 16:00
De agro-ecologische praktijk, vijf passionele getuigenissen:
- Louis De Bruyn: Zelf-Zaden-Telen
- Boer Tijs (De Groentelaar): Waarom zou je vandaag beginnen boeren en hoe doe je dat dan?
- Diëgo Van De Keere: Integrale permacultuur
- Seb Mayfield: Sustain (London)
- De Sociale Kruidenier Leuven: Duurzame voeding toegankelijk maken voor idereen
16:00 - 18:00
Vijf Workshops:
- Workshop Zelf-Zaden-Telen
Louis De Bruyn
‘Zelf-Zaden-Telen’ wil de genetische diversiteit van groentegewassen, de streek en telersrassen, in stand houden en ontwikkelen. Via de werkgroep Eigen Zaadteelt geven ze een impuls aan het terug integreren van de zaadteelt op de bedrijven om zo de weerbaarheid van het productiesysteem verder te versterken.
- Workshop Waarom wordt je vandaag boer en hoe doe je dat?
Boer Tijs (De Groentelaar), Inne Dockx (Grondsmaak)
Enkele jonge boeren vertellen hun verhaal. Waarom zou je vandaag beginnen te boeren? En hoe doe je dat dan? Hoe vind je landbouwgrond als je ouders geen boer zijn? Kan je ecologisch boeren en tegelijkertijd een leefbaar bedrijf hebben? Zijn Community Supported Agriculture, boerenmarkten en andere korte keteninitiatieven de toekomst?
- Workshop Integrale permacultuur
Diëgo Van De Keere
Permacultuur is het ontwerpen van integrale & duurzame systemen volgens natuurlijke patronen en principes. Het gaat over de relatie tussen mens en natuur, en over hoe we in alle aspecten van ons leven opnieuw met de natuur kunnen leren samenwerken in plaats van er tegen te strijden
- Workshop Opschalen van lokale voedselsystemen
Seb Mayfield (Sustain, London)
Workshop over de relevantie van stadstuinen, het houden van bijen in de stad, een moestuin en keuken op school,.... ? Hoe kunnen honderden, duizenden kleine symbolische initiatieven bijdrage tot een trendbreuk waarbij ook grote instellingen zoals ziekenhuizen, universiteiten, administraties,... lokaal en duurzaam gaan aankopen. Is het mogelijk dat een stad, en zelfs een wereldstad als Londen voeding duurzaam gaat aankopen? Kijk naar de indrukwekkende lijst van initiatieven die gerealiseerd werden door Sustain: http://www.sustainweb.org/
- Workshop Recht op gezonde voeding
De sociale Kruidenier in Leuven wil op een solidaire manier duurzame voeding toegankelijk maken voor iedereen. Hiervoor gaat initiatiefnemer Leren Ondernemen vzw, een vereniging van en voor mensen in armoede uit Leuven, een breed partnerschap aan met lokale producenten, milieuorganisaties, sociale organisaties, beleidsmakers en sympathisanten.
Part of
TALEN: Nederlands Engels Frans
IMAGINE 2020
Presented by
Kaaitheater Imagine 2020