Sartre zegt sorry
Laura van Dolron omschrijft haar voorstellingen als stand-up philosophy. ‘Stand-up belooft dat het grappig is, filosofie dat het slim is.’ Vol verbazing buigt zij zich over onderwerpen die haar aan het hart gaan. Vlijmscherpe vragen en onconventionele antwoorden buitelen over elkaar heen. Hard nadenken en keiharde humor gaan er hand in hand.
Sommige meisjes vallen op verkeerde mannen, Laura van Dolron valt op verkeerde filosofen. Sartre zegt sorry zorgt voor een historische ontmoeting tussen Laura en Jean-Paul (1905-1980). Sartre staat niet op uit zijn graf om haar streng toe te spreken met grote woorden als ‘vrijheid’ en ‘verantwoordelijkheid’, maar om zijn excuses aan te bieden. Wat volgt is een verfrissende brainwash en een onhandige maar oprechte poging tot engagement. Sartre zegt sorry werd geselecteerd voor het Nederlands Theaterfestival en was de openingsvoorstelling van het Theaterfestival Vlaanderen 2011.
Laura van Dolron, geboren in 1976, veroverde de afgelopen jaren in hoog tempo de Nederlandse podia. Haar werk werd bekroond met onder meer de Eric Vosprijs 2008, de Charlotte Köhlerprijs 2007 en de BNG Nieuwe Theatermakersprijs 2007. Haar werk is balsem voor de ziel en kauwgom voor de hersenen: slim, grappig en ontroerend. Als multitalent schrijft, regisseert én speelt ze haar eigen voorstellingen. Daarbij maakt ze gebruik van de unieke, door haar uitgevonden theatervorm stand-up philosophy: snelle montages, waarin vragen en antwoorden over de staat van de wereld over elkaar heen buitelen en waarin hard nadenken en keiharde humor hand in hand gaan. Voor deze intelligente, bevlogen en maatschappelijk geëngageerde voorstellingen wordt ze zeer geprezen.
“Laura van Dolron is een kunstenaar die midden in de wereld staat en deze op een onconventionele, vlijmscherpe en zeer persoonlijke wijze beschouwt en van commentaar voorziet. De grote concentratie op de inhoud geeft een nieuwe richting aan in het theater.” (jury Erik Vos Prijs)
Jean-Paul Sartre (Parijs, 1905 - 1980)
Franse schrijver en filosoof. Existentialist. Tijdgenoot van Albert Camus en Martin Heidegger. Schreef romans, novellen, toneelstukken en filosofische verhandelingen. Weigerde in 1964 de Nobelprijs voor de Literatuur. Belangrijkste thema in zijn werk: de mens is veroordeeld tot vrijheid; hij kan en moet als enige verantwoordelijkheid nemen voor zijn keuzes. Zijn beroemdste citaat: “De Hel is de ander”. Levensgezel van Simone de Beauvoir.
"Sartre zegt sorry heeft een zeer kwetsbare inhoud, die we op een nog persoonlijker manier dan in haar eerdere voorstellingen verwerkt zagen. De terloopse zin ‘uiteindelijk kom je dan uit op zelfhaat’ heeft een laconieke toon, maar een diepe lading. Kortom: Sartre zegt sorry is cabaretesk generatietheater." - jury Nederlands Theater Festival 2011
‘Als ze tot de kern komt van haar zelfhaat, hou je als publiek gewoonweg je adem even in… Laura van Dolron glorieert.’ ***** - de Volkskrant
‘Een goed getroffen, geestige schets van hoe het met haar generatie is gesteld.’ **** - NRC
Met HOLLANDSE BERGEN brengt het Kaaitheater
een hommage aan de Nederlandse podiumkunsten. Aan de vooravond van
kantelmoment 1 januari 2013 presenteren we - samen met deBuren - een
kleine maar fijne selectie theater van verschillende generaties makers.
Samen met het VTi organiseren we een debatavond met kenners en betrokkenen. Meer info
tekst & concept Laura van Dolron | spel Laura van Dolron, Steve Aernouts | dramaturgie Celine Buren, Rezy Schumacher | lichtontwerp Gé Wegman | toneelbeeld Wikke van Houwelingen, Marloes van der Hoek | speladvies Joke De Baere | coproductie Laura van Dolron & het Nationale Toneel