Mannetje met de lange lul
Gepassioneerd en roekeloos
Filosofie en kunst gaan met elkaar aan de haal in deze voorstelling van Kuno Bakker en Jorn Heijdenrijk. Zij lieten zich inspireren door de frivole en controversiële ideeën over vrijheid en geluk van de 18de-eeuwse filosoof Julien Offray de la Mettrie. De titel verwijst naar het gelijknamige essay dat De la Mettrie kort voor zijn dood schreef.
Bakker en Heijdenrijk spelen een gepassioneerd en roekeloos spel met de liefde, het geluk en met elkaar. Zij zijn man en vrouw, minnaar en overspelige, kunstliefhebber en mensenhater. Zij beschimpen bekrompenheid en bejubelen de kunst. De ideeën van De la Mettrie zijn in de voorstelling toegespitst op deze tijd. ‘Je bent zelf verantwoordelijk voor je geluk’ is het adagium van De la Mettrie. De vraag is of we die vrijheid niet al te zeer uit handen geven nu geluk eerder een dictaat dan een keuze is.
Mannetje met de lange lul gaat over vrijheid van denken en handelen, zowel op als buiten het toneel. In een caleidoscoop van tekst, beeld en muziek cirkelt de voorstelling rond het huwelijk, het instituut bij uitstek waar geluk en vrijheid elkaar kunnen bedreigen.
by Kuno Bakker & Jorn Heijdenrijk | texts Julien Offray de la Mettrie, Vaclav Havel, Alexandre Dumas | production Dood Paard, Maatschappij Discordia