ma di wo do vr za zo
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
 
 
 
 
 

Bast

muziek
28.02—01.03.2008


Tussen oost en west 


"U bereisde de aarde tot in haar meest afgelegen plekken, maar wij, wij verlaten de ene ruimte om een andere binnen te gaan." - K. Gibran

Laïla Amezian is een Belgische zangeres van Marokkaanse origine. Uit haar Maghrebijnse roots enerzijds en de confrontatie met de westerse cultuur anderzijds heeft zij haar eigen muzikale universum opgebouwd waarin de deuren open staan voor alle mogelijke klanken, genres en instrumenten. In haar nieuwe project Bast put zij inspiratie uit het boek The Prophet (1923), een filosofisch verhaal van de Arabisch-Christelijke schilder-dichter Gibran Khalil Gibran (1883-1931). Ook Gibran – geboren in Libanon maar uitgeweken naar de Verenigde Staten – wordt heen en weer getrokken tussen oost en west en probeert het denken én de mystiek van beide culturen te vatten.

Bast is een Perzisch woord dat naar een oud gebruik verwijst waarbij men zijn toevlucht kon nemen tot een heiligdom om er zich over te geven aan passieve weerstand zonder te vrezen voor zijn leven. In Bast interpreteert Laïla Amezian de muziek als een heiligdom, als een plaats van vrijheid, als een plaats van waaruit men kan creëren.

Uit de originele Engelse versie van Gibrans boek én uit de Arabische vertaling heeft Laïla Amezian kleine gedichtjes gedistilleerd en die omgezet in melodische gezangen. Cistrespeler Michaël Grébil zorgt voor de arrangementen.

Bast is een menselijke en muzikale zoektocht naar het evenwichtspunt tussen oost en west, naar het punt waarin traditie, jazz, hedendaagse muziek, post-rock en electro een onbegrensde vermenging met elkaar aangaan.


 
audio: Laïla Amezian - BAST (Ka-Abatin)
 
audio: Laïla Amezian - BAST (Sacred Fire)

composition, text adaptation & artistic direction Laïla Amezian
score Michaël Grébil
musical direction Laïla Amezian, Michaël Grébil & Erwin Vann
line-up
Laïla Amezian (vocals), Erwin Vann (saxophone & electronics), Michaël Grébil (electric guitar, electric bass, oud, cistre d'amour & electronics), Lode Vercampt (cello), Stephan Pougin (drums & percussions)
sound engineering Patrice Hardy
lights Frank Vandezande (Kaaitheater)
co-production Kaaitheater
supported by the Flemish Community & the Flemish Community Commission (VGC)