VIDEO: Philipp Blom | Conversation #2

Aan de hand van de denkers van de Verlichting de crisis van vandaag begrijpen: zo zou je een groot deel van het oeuvre van historicus Philipp Blom kunnen samenvatten. De liberale droom uit de 17e-eeuw – waarin individuele rechten en vrijheden het haalden van religieuze dogmatiek, aristocratische heerschappij en bijgeloof – heeft zichzelf in de loop van de geschiedenis ondermijnd. Blom schetst in Wat er op het Spel Staat (2017) hoe de droom enerzijds uiteenspatte op de markt, waarop het recht van de sterkste heerst en anderzijds botste op de vesting, een veilige burcht waarin mensen zich verschuilen om terug te keren naar een verleden dat er nooit was. Journaliste en filosofe Anna Luyten gaat met hem in gesprek over de weg die het rationele, geëmancipeerde en authentieke zelf uit de Verlichting ondertussen heeft afgelegd.

• Philipp Blom (Hamburg, 1970) is een Duits historicus, filosoof en schrijver, en maakte vooral naam met zijn historische non-fictie. Hij was al twee keer te gast in het Kaaitheater, o.a. tijdens Ecopolis 2015.

Kijk verder

Philipp Blom

Conversation #2: A History of the Self

talk

Conversation #2: A History of the Self
Conversation #2: A History of the Self

talk

ma 03.12.18

Aan de hand van de denkers van de Verlichting de crisis van vandaag begrijpen: zo zou je een groot deel van het oeuvre van historicus Philipp Blom kunnen samenvatten. Journaliste en filosofe Anna Luyten gaat met hem in gesprek over de weg die het rationele, geëmancipeerde en authentieke zelf uit de Verlichting ondertussen heeft afgelegd.