VIDEO: Barbara Raes - Beyond the Spoken
tijdens Our Daily Death
In onze hedendaagse Westerse cultuur wordt dood en sterven doorgaans bekeken vanuit angst en ontkenning. Tijdens Our Daily Death keren we de medaille om. Barbara Raes gaat in gesprek met Katleen Van Langendonck (artistieke directie Kaaitheater) over de grote nood aan nieuwe rituelen in een samenleving in transitie.
In onze hedendaagse Westerse cultuur wordt dood en sterven doorgaans bekeken vanuit angst en ontkenning. Tijdens Our Daily Death keren we de medaille om. We nodigen kunstenaars en wetenschappers uit die de dood beschouwen als deel van ons dagelijkse leven. Waardoor dat leven intenser wordt. Rouwen bekijken we niet als een beweging van loslaten, maar als anders vasthouden – in onze innerlijke wereld. Hoe kunnen we de symbolen en rituelen verbonden aan rouw herdenken, zodat ze meer in het leven staan? Zodat in de toekomst deze thema’s niet enkel aan bod komen in de periode in aanloop naar Allerheiligen en Allerzielen, maar elke dag?
Barbara Raes & Katleen Van Langendonck
DISCUSSION Beyond the Spoken
Onze samenleving is al enkele decennia gederitualiseerd. In het overgangsritueel bij de dood toont die crisis zich het scherpst: we hebben en krijgen geen tijd om te rouwen en missen de tools om het rouwproces vorm te geven. Dat vandaag zoveel mensen uiteindelijk crashen komt vaak door de onverwerkte, niet-erkende ‘kleine begrafenissen’ van het leven. Zorgt het co-creëren van nieuwe rituelen voor meer sociale cohesie in deze geïndividualiseerde, seculiere maatschappij? Barbara Raes gaat in gesprek met Katleen Van Langendonck (artistieke directie Kaaitheater) over de grote nood aan nieuwe rituelen in een samenleving in transitie.
• Barbara Raes onderzoekt de ontwikkeling van nieuwe ruimtes voor afscheidsrituelen bij het KASK. Met haar organisatie Beyond the Spoken landt ze van oktober tot januari in de Europalia-expo Ancestors and Rituals in Bozar (over de Indonesische cultus van voorouders). Wat is de betekenis van rituelen vandaag?