Walter Hus & Frederic Rzewski [BE]

Two pianos

Two pianos
Two pianos

24.11.2014

Preludes en fuga’s

In 1722 schreef J.S. Bach zijn Wohltemperierte Klavier, een collectie van 24 preludes en fuga’s voor klavier, een van de meest invloedrijke werken in de klassieke muziek. Sjostakovitsj en anderen schreven later hun eigen preludes en fuga’s.

Zo ook pianist en componist Walter Hus. Van 2000 tot 2005 schreef hij vier boeken van zes preludes en fuga’s; de vorderingen kon u destijds volgen tijdens een reeks memorabele concerten in de Kaaistudio’s. Het eerste boek schreef Hus voor piano solo, de drie volgende voor twee piano’s. Zijn partner tijdens de concerten was de Amerikaanse pianist en componist Frederic Rzewski. In januari 2005 werd de hele reeks gespeeld, eerst in afzonderlijke concerten, vervolgens in een integrale ‘marathonuitvoering’ die ook ruimte liet voor improvisatie.

Nu bijna tien jaar na datum nemen Hus en Rzewski opnieuw plaats achter hun piano’s. Op het programma o.a. een selectie uit de Preludes en Fuga’s van Hus en de Winsboro Cotton Mill Blues van Rzewski. Het hele project wordt door Avalon Studios vastgelegd op cd, en in een concertfilm en een documentaire. Maar eerst komt u natuurlijk naar het onvervangbare live event!