Nadia Lauro & Guests [Paris]

Tu montes ? I hear voices

Tu montes ? I hear voices
Tu montes ? I hear voices

30.09.2006

Nadia Lauro bouwt de foyer van het Kaaitheater om tot een ‘mentale tuin’

De Franse kunstenares en scenografe Nadia Lauro concipieert ‘levende decors’, zoals bijv. de ‘ademende muren’ in het geweldige k’su’porta van Vera Mantero of de dertig personen in Mhmmm (Lacey & Lauro) die beide in het Kaaitheater te zien waren. De installaties van Lauro maken integrerend deel uit van de performance. Zelf spreekt ze van ‘des espaces scénarisés’, ruimtes die scenario geworden zijn en die onze manier van kijken en samenzijn beïnvloeden.

Haar werk realiseert zij in de danswereld – zij werkte met  Vera Mantero, Benoît Lachambre, Frans Poelstra, Jennifer Lacey, Barbara Kraus, allemaal artiesten die u in de voorbije jaren in het Kaaitheater aan het werk kon zien – maar evengoed in disciplines als landschapsarchitectuur of mode. Samen met landschapsarchitecte Laurence Crémel richtte zij het Squash Cake Bureau op, waarvoor zij landschapsinstallaties en stadsmeubilair ontwerpt.

In de foyer van het Kaaitheater bouwt zij een nieuwe versie van Tu montes?, een reeks environment-performances waarin zij onderzoekt hoe de context onze perceptie op de proef stelt. Tu montes? wil contexten creëren die de aard van de ruimte wijzigen. Eerdere versies realiseerde zij in een restaurant in Lissabon (i.s.m. Frans Poelstra), in de inkomsthal van de Ménagerie de Verre in Parijs, in de foyer van het Kanagawa Art Center in Yokohama en op een tennisterrein in Porto. De foyer van het Kaaitheater wordt omgebouwd tot een ‘onderdompelingsruimte’, iets tussen een ‘mentale tuin’ en een ‘opwarmingsruimte voor het publiek’ in.


conçu par Nadia Lauro
en collabortion avec Boris Hauf, Yannick Fouassier, Latifa Laabissi & hôtes