ma di wo do vr za zo
 
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
 
 
 

Postcards from the future (Naamse Poort)

installatie
25.06.2011

Het fresco ‘Porte de Namur ! – Porte de l’Amour ?’ van schilder Chéri Samba stelt een denkbeeldige bijeenkomst van de plaatselijke gemeenschap voor op de Elsensesteenweg, niet ver van de Naamsepoort. Sinds het schilderij voor het eerst te bezichtigen was in 2002 heeft het grote bekendheid verworven en heeft het ook heel wat controverses uitgelokt. Op 25 juni 2011 komt het tafereel tot leven wanneer een tachtigtal personen die destijds model hebben gestaan in de huid van hun personage kruipen op de exacte plaats waar het schilderij tot stand is gekomen.

Op de postkaart van Matonge geeft de eerste print (15m x 12m) van Chéri Samba’s originele doek Porte de Namur – Porte de l’Amour weer. De performance zal een levende re-enscenering zijn van de afgebeelde scène. Het doel van de postkaart is om rond de gemeenschapszin dat het befaamde werk suggereert te werken door een levensechte remake ervan te maken.
De remake van Porte de l’Amour zal beroep doen op de onafhankelijke cultuur die in Matonge heerst. De gemeenschapszin die in hetschilderij geportretteerd is, zal uitgedaagd en getest worden. De inhoud ervan zal op een interactieve manier belichaamd worden in samenwerking met de mensen van de geografisch kleinste maar cultureel en emotioneel de meest geprofileerde buurt van Elsene. De performance van Matonge zal een live representatie zijn van Chéri Samba’s bekende Porte de Namur – Porte de l’Amour, met alle characters die op het schilderij werden afgebeeld.

project
C&H |
concept & direction
Heike Langsdorf

production assistant
Liesbeth Coninx
| photography
C&H, Johan Deschuymer | costumes
Iffy Tillieu
| schema of the cast “Paysage vide” Ana Omandichana (Various Artists)

assistance & blog & programmation
of nadine’s SALOON Chantal Hemerijckx
photographic | report on nadine’s SALOON Jan Goovaerts

local partners CEC, Elzenhof, Kuumba, Matongazet, nadine
| support
Pascal Dufour – Dutch Affairs / VGC Elsene, Commune of Ixellles

thanks to
Afrikavision Média, Miriam Saenen, Chéri Samba, Bastiaan Wildemersch, Atef Wahba, Kungu Luziamu …
| special thanks to The HUB Brussels, La Police d’ Ixelles, Prima Copy – Ixelles, STIB