Bashar Murkus [PS] Khashabi Theatre & Oyoun Theatre

New Middle East

New Middle East
New Middle East

02.05.2017

Levend begraven

New Middle East is een dialoog tussen een gemaskerde soldaat en de vrouw die hij levend begraaft. Dit gesprek tussen dader en slachtoffer neemt geleidelijk absurde vormen aan. Het stuk uit 2013 is een gefictionaliseerde weerspiegeling van de Syrische (burger)oorlog én een visioen van het totalitaire geweld dat het Midden-Oosten in zijn greep houdt.

• Bashar Murkus is één van de stichters van Khashabi Theatre in Haifa. Voor New Middle East werkte hij samen met Oyoun Theatre op de Golan, een deel van Syrië dat in 1967 door Israël bezet werd.

 

Bashar Murkus and the Making of Independent Palestinian Theater in Haifa. - arablit.org


written by Moataz Abu Saleh | dramaturg, director Bashar Murkus | cast Amal Kais–Abu Saleh, Henry Andrawes | scenography Majdala Khoury | music Terez Sliman, Yazan Ibraheem | graphic design Nihad Awidat | lighting design Naame Zaknoon | technical manager Firas Tarabshi | production Oyoun Theatre and Khashabi Theatre 

programmaboekje - programme de salle - evening programme

There's more

Raafat Majzoub + Nancy Naous

MOUSSEM CITIES: BEIRUT – Opening night

talk performance

MOUSSEM CITIES: BEIRUT – Opening night
MOUSSEM CITIES: BEIRUT – Opening night
Kaaitheater
do 02.02.17

Met een jaarlijks terugkerende stedencyclus geeft het Nomadisch Kunstencentrum Moussem een inkijk in de hedendaagse Arabische samenlevingen en de dynamiek van hun steden. Van 2 tot 12 februari 2017 staat de Libanese hoofdstad Beiroet centraal. Beiroet is een van de meest gevarieerde en diverse steden van het Midden-Oosten. Tijdens dit festival zijn kunstenaars, relevante denkers en culturele actoren te gast die het verhaal van hun stad vertellen met hun werk.

Dictaphone Group

Nothing to Declare

video installatie

Nothing to Declare
Nothing to Declare
Kaaistudio's
vr 03.02 - za 04.02.17

Geïnspireerd door een oude kaart van het Midden-Oosten – waarop duidelijk te zien is hoeveel grensoverschrijdende treinverbindingen er ooit waren –  trok Dictaphone Group op onderzoek uit langs het volledig in onbruik geraakte spoornet in het huidige Libanon. Nothing to Declare gaat over de betekenis van grenzen binnen Libanon, grenzen met de buurlanden en grenzen in de Arabische wereld.

Sirine Fattouh

Une histoire du Liban

performance

Une histoire du Liban à travers les œuvres de ses artistes et cinéastes
Une histoire du Liban à travers les œuvres de ses artistes et cinéastes
Kaaistudio's
vr 03.02 - za 04.02.17

Sirine Fattouh gidst je doorheen een stuk Libanese geschiedenis aan de hand van een persoonlijke selectie kunstwerken. Ze concentreert zich hierbij op drie specifieke momenten: het einde van de burgeroorlog eind jaren negentig, de aanslag op de vroegere eerste minister in 2005 en de Israëlische aanvallen op Libanon in 2006.

Lucien Bourjeily

Vanishing State

theater

Vanishing State
Vanishing State
Kaaistudio's
vr 03.02 - za 04.02.17

In 1918, wanneer WO I stilaan op zijn einde loopt, buigen François Georges Picot en Mark Sykes – respectievelijk een Frans en Brits diplomaat – zich over de kaart van het Midden Oosten. In een geheim akkoord hertekenen ze de grenzen. De gevolgen zijn tot vandaag voelbaar. In Vanishing State laat Lucien Bourjeily je de oefening nog eens overdoen met de kennis van wat er de voorbije honderd jaar in de Levant gebeurd is.