Victoria [Ghent]

Nachtschade / Nightshade / Belladonne

Nachtschade / Nightshade / Belladonne
Nachtschade / Nightshade / Belladonne

19.10 – 21.10.2006

Zes choreografen en één regisseur creëren een striptease-act

Het Gentse Victoria nodigde zeven iconen van de hedendaagse podiumkunsten uit om een choreografie te creëren voor een striptease-act. Alain Platel, Vera Mantero, Wim Vandekeybus, Johanne Saunier, Claudia Triozzi, Caterina Sagna en Eric De Volder werken voor een keer niet samen met hun vertrouwde dansers of acteurs, maar met professionele stripteasedansers of -danseressen. 

De nummers die zij maken worden gebundeld in Nachtschade / Nightshade / Belladonne, een voorstelling die de wereld van het amusement en de wereld van de kunst samenbrengt. Want hoewel zij rond het gegeven ‘striptease’ werken, presenteren de kunstenaars hun nummer wel in een duidelijk afgelijnde artistieke context. Zij onderzoeken de striptease als dansvorm bínnen de conventies van de hen bekende hedendaagse podiumkunsten. Daarom brengen zij hun nummer ook niet in een stripteasetent of op een themagetinte locatie, maar in een neutraal theatraal kader. 

Victoria wil kunstenaars van hun specifieke terrein halen door hen een atypische vraag te stellen en omgekeerd ook ‘niet-artistieke’ of maatschappelijke onderwerpen aan te kaarten in een artistieke context. Nachtschade / Nightshade / Belladonne zoekt die confrontatie op. De uitdaging voor de zeven kunstenaars bestaat erin de erotische dans, het spel van de pure verleiding en de schoonheid van het naakte uitdagende lichaam los van de bestaande clichés een betekenisvolle plek te geven, en het publiek te prikkelen met hun bijzondere esthetische benadering. 

De muziek voor de voorstelling wordt gecomponeerd door Ad Cominotto, die eerder al samenwerkte met Arno, Viktor Lazlo en Adamo. Hij creëert in samenspraak met elke choreograaf een compositie, die live zal worden uitgevoerd door het Emanon ensemble.


concept Dirk Pauwels
chorégraphie Alain Platel, Wim Vandekeybus, Vera Mantero, Johanne Saunier, Caterina Sagna, Eric De Volder, Claudia Triozzi
danse Barbara Rom, Delphine Clairet, Caroline Lemaire, Sky van der Hoek, Gidi Meesters, Cecilia Bengolea Marti, Sarah Moon Howe
musique Ad Cominotto
musique en direct, interprétée par Emanon Ensemble
direction générale Pol Heyvaert, Dirk Pauwels
production Victoria (Gent)
coproduction Parc de la Villette (Parijs)
en collaboration avec Vooruit (Gent), het Festival van Vlaanderen
casting Pol Heyvaert, Carl Gydé
responsable de la production Wim Clapdorp
régie André Schneider