BL!NDMAN & Collegium Vocale [Brussels/Ghent]

Isotropes

Isotropes
Isotropes

24.10.2007

Dubbelkorig

Twee ensembles van eigen bodem slaan de handen in elkaar voor een project waarin oude en nieuwe muziek worden samengebracht in een verrassend programma. Centraal staat een nieuwe compositie van Eric Sleichim, Isotropes de l’ombre. Het uitgangspunt van deze creatie is een tekst van Leonardo Da Vinci in oud Toscaans. Sleichim maakt compositietechnisch gebruik van de spiegelvorm in de tekst, een procédé dat extra tot uiting komt door zijn gebruik van ‘dubbelkorigheid’. Verder staan ook middeleeuwse gezangen en hedendaagse composities van John Cage en Jonathan Harvey op het programma.

De titel Isotropes verwijst naar het wetenschappelijke fenomeen waarbij de eigenschappen van een voorwerp in alle richtingen dezelfde zijn. De plaatsing en de versterking van de koren en saxofoons tijdens dit concert zorgen er voor dat het publiek zich temidden van de klankbronnen bevindt, een unieke ervaring die aan deze contemplatieve werken een grote intensiteit toevoegt.

ADRES: Onze-Lieve-Vrouw ter Kapellekerk, Kapelleplein,  1000 Brussel

Programme
John Cage (1912-1992), Five [saxophone quartet]
Jonathan Harvey (1939), Mortuos Plango Vivos voco [electronics]
anonymous (12th century), Ordo Rachelis ‘Sanguinem nostru’ [voices]
Eric Sleichim (1958), Isotropes de l‘ombre [saxophone quartet, voices & electroncs]
Matheus de Sancto Johanne (14th century), Science n’a nul annemi [voices]
Jonathan Harvey (1939), Ricercare una melodia [solo for soprano sax & electronics]
Johannes Regis (15th century), O admirabile Commercium [voices]


production manager James Wood
BL!NDMAN saxophone quartet Koen Maas (soprano sax), Eric Sleichim (alto sax), Piet Rebel (tenor sax), Raf Minten (baritone sax)
collegium Vocale Elise Caluwaerts (soprano), Edwige Cardoen (soprano), Inge Clerix (soprano), Elisabeth Hermans (soprano), Beat Duddeck (alto/countertenor), Cécile Pilorger (alto/countertenor), Alexander Schneider (alto/countertenor), Martin van der Zeijst (alto/countertenor), Malcolm Bennett (tenor), Gerhard Hölzle (tenor), Dan Martin (tenor), Koen van Stade (tenor), Erks Jan Dekker (bass), Stefan Drexlmeier (bass), Matthias Jahrmärker (bass), Bart Vandewege (bass)
production Collegium Vocale Gent & BOZAR MUSIC
in association with Kaaitheater