Bleri Lleshi [BE]

De neoliberale strafstaat

De neoliberale strafstaat
De neoliberale strafstaat

25.03.2014

Nooit was de kloof tussen arm en rijk in ons land zo groot. Eén Belg op de vijf kan moeilijk de eindjes aan elkaar knopen. Eén migrantenkind op de drie groeit op in armoede. Daarmee is België een van de slechtste leerlingen in de Europese klas. De werkloosheid bij migrantenjongeren zit boven de 30%, in bepaalde Brusselse wijken leunt ze zelfs tegen de 50% aan. Maar ook wie werkt, komt vaak met moeite rond. Het zijn hallucinante cijfers.

Maar wat staat hoog op de politieke agenda? Criminaliteit. Veiligheid. Nultolerantie. Overlast. Hangjongeren. Voor wat hoort wat!… Lukt het niet om de echte problemen aan te pakken, dan kloppen politici steeds op diezelfde nagel van repressie, zegt Bleri Lleshi in De neoliberale strafstaat.

Een strafstaat gebouwd op de ruïnes van de welvaartsstaat: aan de hand van theoretisch onderzoek en praktijkervaring, toont Lleshi aan waar dertig jaar neoliberalisme ons in snel tempo naartoe voert.

Bleri Lleshi is politiek filosoof, mensenrechtenactivist en jongerenwerker. Hij is mederedacteur van Identiteit en Interculturaliteit (2010). Lleshi schrijft regelmatig voor Knack en De Morgen, en onderhoudt de populaire Bleri Lleshi's Blog.

Inleiding door Eric Corijn (VUB) | gastheer Gie Goris (MO*) | gasten: Nadia Fadil (KUL), Guy Vanhengel (minister van de Brusselse Hoofdstedelijke Regering, Open Vld), Malika Abbad (voorzitter Groen Brussels Hoofdstedelijk Gewest), Michael Verbauwhede (PVDA lijsttrekker Brussels Parlement), Myriam Stoffen (directrice Zinneke Parade) | muziek Moufadhel Adhoum