ma di wo do vr za zo
 
 
 
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
 

BEHOEDZAAM IN EVENWICHT OP DE RAND VAN EEN GAT IN DE TIJD

varia
13—21.02.2009

Taalwerken

De Amerikaan Lawrence Weiner (1942) is één van de belangrijkste naoorlogse kunstenaars. Op het einde van de jaren zestig heeft hij de definities van kunst en beeldhouwkunst radicaal omgegooid en vernieuwd. Hij definieert kunst als de relatie van mensen tot objecten en de verhouding van objecten tot objecten in relatie tot mensen. Om die reden beschouwt en omschrijft hij zijn taalwerken als sculpturen. Zijn werken thematiseren de fysieke wereld en de culturele veranderingen die er plaatsvinden maar zijn nooit te beschouwen als uitleg of commentaar op de specifieke tijdsgeest waarin we leven.

De taalwerken kunnen op alle mogelijke dragers worden bevestigd of gemonteerd: met kleefletters of verf, op stickers, pins of als audio te beluisteren op cd. Zijn werk gaat niet over context maar over het gebruik ervan voor diegenen die dat willen en wensen. Wat het werk van Lawrence Weiner zo belangrijk maakt is dat het op meerdere plaatsen tegelijk kan worden uitgevoerd mits toestemming van de kunstenaar en/of van de eigenaar die het (genummerde) werk bezit in de vorm van een certificaat. Bovendien past het zich aan de plaats aan waar het zich voordoet: het Engels wordt vertaald naar de landstaal die gangbaar is op de plaats van de tentoonstelling.

Voor Performatik brengt Cultuurcentrum Strombeek het werk van Lawrence Weiner aan op de gevels van de deelnemende huizen door middel van een mal. Op een speciaal ontworpen badge met hetzelfde werk wordt de kunst daarnaast ook letterlijk in de openbare ruimte gedragen.