Michiel Vandevelde [BE]

Andrade

Andrade
Andrade

29.11 – 30.11.2017

Wie eet, wie wordt gegeten?

In 1928 schreef Oswald de Andrade zijn ‘kannibalistische manifest’, dat de kracht erkende van het consumeren, verteren en in een andere vorm weer uitscheiden van gekoloniseerde culturen. Met Andrades manifest in het achterhoofd, vraagt Michiel Vandevelde zich af wat we in de publieke ruimtes van het Westen als ‘invasief’ kunnen beschouwen. In een poging een nieuwe cultuur te creëren, wapent hij zich met videoclips en reclamefilmpjes. Wat overblijft is een intieme, explosieve solo. Doordat al de dans en muziek uit zijn vorige voorstellingen in de mixer terechtkomen, ontdek je een synthese van Vandeveldes zoektocht naar een vooralsnog onontdekte cultuur. De hamvraag blijft echter steeds: wie eet en wie wordt er gegeten?

• Artist-in-residence Michiel Vandevelde – afgestudeerd aan PARTS en actief als co-hoofdredacteur van Etcetera en curator bij Extra City – zag je eerder in het Kaaitheater-programma met Antithesis, the future of the image (2015) en Our times (2016). Samen met fABULEUS en een groep jonge dansers presenteert hij dit seizoen ook nog Paradise Now (1986-2018).

‘But we never permitted the birth of logic among us.’ – Oswald de Andrade (Manifesto Antropófago)

'Bewegen tussen mens en mechaniek.' - De Standaard

'Eindpunt van een zoektocht naar hoe om te gaan met commerciële beeldcultuur.' - Etcetera


choreography Michiel Vandevelde | dance Bryana Fritz | costume Lila John | light design Michiel Vandevelde, Tom Bruwier | technique Michiel Vandevelde, Tom Bruwier | feedback Dries Douibi, Esther Severi, Kristof van Baarle, Maria Rossler | production Disagree vzw | co-production Kaaitheater | support Vlaamse Gemeenschapscommissie | residencies Kaaitheater, Pianofabriek, Vooruit, STUK, PACT Zollverein

 

programmaboekje - programme de salle - evening programme

There's more

'De geschiedenis moet namelijk nog geschreven worden'

een gesprek met Michiel Vandevelde

'De geschiedenis moet namelijk nog geschreven worden'
'De geschiedenis moet namelijk nog geschreven worden'

Interview

do 08.12.16

Sinds hij afstudeerde aan PARTS, is Michiel Vandevelde choreograaf, curator en schrijver. Een rode draad doorheen zijn werk is een uitgesproken politiek en artistiek activisme. In plaats van te wachten tot alles beter wordt, pleit hij ervoor om zelf het heft in handen te nemen. “Ik ben ervan overtuigd dat elke generatie uiteindelijk haar eigen instituten moet creëren.” Een gesprek met Michiel Vandevelde naar aanleiding van zijn Kaaitheater residentie (2017-2021).

Michiel Vandevelde & fABULEUS

Paradise Now (1968-2018)

performance dans

Paradise Now (1968-2018)
Paradise Now (1968-2018)
Kaaitheater
za 12.05 - zo 13.05.18

Juli 1968. Het legendarische Paradise Now van The Living Theatre gaat in première in Avignon. De spelers proberen een revolutie te ontketenen door het publiek in een staat van paraatheid te brengen. Een halve eeuw later gaat Michiel Vandevelde op zoek naar de restanten van de erfenis van mei ‘68. Openen er zich nieuwe toekomstperspectieven wanneer dertien jongeren een halve eeuw geschiedenis scannen in een wilde choreografie van iconische beelden?

EEN DUET TUSSEN DANS EN LICHT

een interview met Michiel Vandevelde

EEN DUET TUSSEN DANS EN LICHT
EEN DUET TUSSEN DANS EN LICHT

Interview

di 28.11.17

Michiel Vandevelde over zijn laatste voorstelling in de cyclus rond Oswalde De Andrades 'kannibalistisch manifest'. Een interview door Esther Severi (Kaaitheater).